Lista produktów marki François de Nicolay

francois de nicolay

Wina marki François de Nicolay

Domaine Chandon de Briailles powstała w 1834 roku. Początkowo istniały tylko winnice Savigny-lès-Beaune i Pernand-Verglesses. Pochodzące z dwóch mono-odmian (Pinot Noir i Chardonnay) wina mocno wyrażają autentyczność swojego terroir. Grands Crus hodowane są metodą tradycyjną z wykorzystaniem własnych koni pługowych, które zmiękczają i dotleniają glebę. Dzięki temu łatwiej dostarczać składniki odżywcze winoroślom.

Czytaj więcej

 

Produkcja win François de Nicolay

Holistyczny szacunek dla życia, który przekłada się na zrównoważone, zdrowe winogrona zdolne do produkcji żywych, czystych i uwodzicielskich win, dlatego w 2005 roku winnica całkowicie na rolnictwo biodynamiczne. Wniosek o certyfikację EcoCert i Demeter skutkował jej otrzymaniem już w 2011 roku. Wina wydają się bardziej żywe i zdrowe, a przy zbiorach są lepiej zbalansowane między kwasowością a aromatami.

Francois chciał poszerzyć zasięg Chandon de Briailles, więc powstał projekt Maison de Nicolay. Kupuje całe winogrona i niesfermentowany sok winogronowy z sąsiednich winnic, które posiadają certyfikat biodynamiczny lub są w trakcie procesu. Po sprawdzeniu winogron, dokonuje selekcji, która może wspierać wzrost bez dodatku siarki lub drożdży - wina z czystego moszczu winogronowego. Winogrona fermentują i dojrzewają w piwnicy Savigny Les Beaune (bardzo stara jaskinia), bez pompowania, filtracji czy siarki i są butelkowane ręcznie metodą „chevre a deux becs”. W ten sposób zachowuje świeżość wina i pozwola wyraźnie wyrazić terroir.

Aktywne filtry

Francois de Nicolay "Chardoc" Chardonnay

139,00 zł
Availability: 2 In Stock

Zachwycający Chardonnay od François de Nicolay, gdzie sama nazwa winnicy jest znakiem wysokiej jakości. Winifikacja i butelkowanie odbywają się w jego starożytnej piwnicy w Savigny-Lès-Beaune i jest nieinterwencjonistyczne pod każdym względem: bez pompowania, bez filtracji i bez dodatków siarki. Popyt na jego wina rośnie z każdym kolejnym rocznikiem, ale wydaje się, że to tylko wzmacnia determinację François, by pozostać prawdziwym rzemieślniczym winiarzem.