Francois de Nicolay Chablis Villages
Chablis z nieco bardziej ciepłego rocznika będzie zwiastowało o bardziej owocowy profil, który da się poznać gotowanymi jabłkami i pigwą na podniebieniu. Organiczna uprawa od Francois de Nicolay
Domaine Chandon de Briailles powstała w 1834 roku. Początkowo istniały tylko winnice Savigny-lès-Beaune i Pernand-Verglesses. Pochodzące z dwóch mono-odmian (Pinot Noir i Chardonnay) wina mocno wyrażają autentyczność swojego terroir. Grands Crus hodowane są metodą tradycyjną z wykorzystaniem własnych koni pługowych, które zmiękczają i dotleniają glebę. Dzięki temu łatwiej dostarczać składniki odżywcze winoroślom.
Holistyczny szacunek dla życia, który przekłada się na zrównoważone, zdrowe winogrona zdolne do produkcji żywych, czystych i uwodzicielskich win, dlatego w 2005 roku winnica całkowicie na rolnictwo biodynamiczne. Wniosek o certyfikację EcoCert i Demeter skutkował jej otrzymaniem już w 2011 roku. Wina wydają się bardziej żywe i zdrowe, a przy zbiorach są lepiej zbalansowane między kwasowością a aromatami.
Francois chciał poszerzyć zasięg Chandon de Briailles, więc powstał projekt Maison de Nicolay. Kupuje całe winogrona i niesfermentowany sok winogronowy z sąsiednich winnic, które posiadają certyfikat biodynamiczny lub są w trakcie procesu. Po sprawdzeniu winogron, dokonuje selekcji, która może wspierać wzrost bez dodatku siarki lub drożdży - wina z czystego moszczu winogronowego. Winogrona fermentują i dojrzewają w piwnicy Savigny Les Beaune (bardzo stara jaskinia), bez pompowania, filtracji czy siarki i są butelkowane ręcznie metodą „chevre a deux becs”. W ten sposób zachowuje świeżość wina i pozwola wyraźnie wyrazić terroir.
Jest 10 produktów.
Chablis z nieco bardziej ciepłego rocznika będzie zwiastowało o bardziej owocowy profil, który da się poznać gotowanymi jabłkami i pigwą na podniebieniu. Organiczna uprawa od Francois de Nicolay
Wyjątkowe terroir dla Chardonnay + 12 miesięcy dojrzewania w beczkach + biodynamiczna uprawa.
90 pkt od Wine Advocate
Zachwycający Chardonnay od François de Nicolay, gdzie sama nazwa winnicy jest znakiem wysokiej jakości. Winifikacja i butelkowanie odbywają się w jego starożytnej piwnicy w Savigny-Lès-Beaune i jest nieinterwencjonistyczne pod każdym względem: bez pompowania, bez filtracji i bez dodatków siarki. Popyt na jego wina rośnie z każdym kolejnym rocznikiem, ale wydaje się, że to tylko wzmacnia determinację François, by pozostać prawdziwym rzemieślniczym winiarzem.
Użyte do produkcji tego Chardonnay w piwnicach Chandon et Briailles, grona pochodzą wyłącznie z certyfikowanych, ekologicznych lub biodynamicznych winnic.
Certyfikat ekologiczny: FR-BIO-01
Dla fanów lekkich i organicznych win: biodynamiczne Beaujolais Villages w świetnej relacji cena/jakość
Rewelacyjny Pinot Noir od biodynamicznego producenta z Burgundii, czysto i elegancko!
Wino "sans soufre ajouté" bez dodatku siarki. Certyfikowane przez stowarzyszenie Demeter co gwarantuje, że nie były przy produkcji stosowane syntetyczne nawozy, czy chemiczne środki ochrony roślin, a w procesie przetwórczym sztuczne dodatki.
Pinot Noir od Francois de Nicolay z apelacji Ladoix, bezpośrednio sąsiadującej ze sławnym. wzgórzem Carton, największym Grand Cru Burgundii.
W portfolio naturalisty nie powinno zabraknąć Pet Nata, tak jest też i w przypadku François de Nicolay. Burgundzki Petillant Naturel „Bulles Dog” oparty w 100% na Aligote.
Vau De Vey, niewielka, niezwykle stroma parcela, dające genialne Chardonnay denominowane jako Chablis 1er Creu. Zabójczo eleganckie, napięte i cudownie pachnące wino o kredowo-mineralnej podbudowie. Świetny rocznik!