Tenute Orestiadi Catarratto Sicilia DOC
Catarratto z Terra Bianca, wapienno-kredowych, białych gleb. w Dolinie Belice. Soczyste, świeże i kulinarnie uniwersalne wino.
Kiedy w 1968 roku w sycylijskiej Gibellinie, niedaleko Palermo doszło do niszczycielskiego trzęsienia ziemi, nikt nie mógł nawet przypuszczać, że przerodzi się to w coś dobrego. Żywioł zniszczył miasteczko całkowicie, ale jego burmistrz wierzył, że znajdzie sposób by je odbudować. Ludovico Corrao zaprosił do pomocy najznamienitszych włoskich artystów: rzeźbiarzy i architektów by pomogli wskrzesić Gibellinę. W efekcie tych działań powstało nowe miasto oddalone od poprzedniego o ok 20km i pełne wyjątkowych prac artystów oraz Cretto di Burri. Cretto di Burri to pomnik-labirynt stworzony przez Alberto Burriego, który zdecydował się wylać cement na teren dawnego miasta Gibellina tak, aby rzeźba idealnie odzwierciedlała siatkę ulic i domów, które tu dawniej stały.
Winiarnia Tenute Orestiadi jest również jednym z symboli odnowy regionu, a o wyjątkowości jej win stanowi różnorodność terroir, charakteryzujących się różnymi glebami i mikroklimatami, idealnymi siedliskami dla różnych odmian. Pracują na 4 rodzajach gleb.
Czarnej wulkanicznej - dającej niezwykle czyste, mineralne wina.
Terra Rossa charakteryzującej się czerwonym kolorem, bogatej w piasek, kamienie i mikroelementów żelaza. Typowa dla płd.-zach. Sycylii, najlepsza pod uprawę Perricone
Terra Bianca to podłoże bogate w wapień i gips, z dobrą retencją wody, idealne pod uprawę białych odmian jak Grillo, Catarratto, Grecanico, Inzolia i Zibibbo.
Terra Nera to gleba bogata w substancje mułowo-gliniaste, zwarta i odporna na suszę. Znajduje się na wzgórzach w głębi lądu w okolicach Trapani i nadaje się pod uprawę zarówno czerwonych, jak i białych odmian. Jest idealna do produkcji Nero d’Avola i z tej gleby pochodzą winogrona do produkcji win Ludovico, nazwanych na cześć historycznego burmistrza Gibelliny.
Początek historii winiarni przypada na rok 2008. A od 2018 roku również położona na Etnie La Gelsomina, stała się częścią tego projektu. Winiarnia jest głównym sponsorem i organizatorem festiwalu kulturalnego, podczas którego na pięciu placach Gibelliny można znaleźć różne kultury śródziemnomorskie, gdzie można kupić wina i potrawy z krajów graniczących z Morzem Śródziemnym.
Sprawdź także inne dostępne w naszej ofercie wina sycylijskie.
Jest 9 produktów.
Catarratto z Terra Bianca, wapienno-kredowych, białych gleb. w Dolinie Belice. Soczyste, świeże i kulinarnie uniwersalne wino.
Na łagodnych wzgórzach w głębi lądu w okolicach Trapani, na glebach Terra Nera, rośnie jeden z ikonicznych szczepów Sycyli: Inzolia. Kwiatowo-owocowy, soczysty i po prostu przepyszny!
Chluba winiarstwa sycylijskiego, Nero d'Avola z serii La Selezione, rosnące w pobliżu starej Gibelliny na Terra Nera, czarnej ziemi, tak mocnej jak charakter tego wina!
Wino, które celebruje unię między Morzem Śródziemnym a światem, opowiadając historię Ludovico Corrao (twórcy Tenute Orestiadi) i śródziemnomorskiego snu. Robi to tak, jak tylko wspaniałe wino może to zrobić, dzięki połączeniu Catarratto, symbolu sycylijskich win białych, i Chardonnay, jednej z najbardziej znanych i uprawianych odmian na świecie. Piękne wino, białe jak kapelusz, który nosił Ludovico...
Nic nigdy nie jest oczywiste, gdy dwóch mężczyzn, którzy żyją intensywnie i namiętnie, spotyka się i przy kieliszku dobrego wina zastanawia nad przyszłością i odkupieniem swojej ziemi. W ten sposób Ludovico Corrao i Rosario Di Maria w 2008 roku dali życie Tenute Orestiadi. Nieco później narodziło się Il Rosso di Ludovico, hołd dla człowieka, który wiedział, jak z esencjonalnością i elegancją żyć pięknem życia, delektując się jego zapachami, dźwiękami i kolorami każdego dnia.
Świeże, młode, pełne energii Syrah z okolic Trapani. Czysta radość!
Nerello Mascalese, niezwykle ceniona autochtoniczna odmiana, która porasta wulkaniczne zbocza Etny oraz w południowo-zachodniej Sycylii, gdzie kolor ziemi przywodzi na myśl czerwone odcienie typowe dla śródziemnomorskich zachodów słońca, w tym wypadku w Dolinie Belìce. Inna nazwa odmiany to Pignatello, od sycylijskiego pignat, doniczek wykonanych z tej samej czerwonej ziemi, dzięki której odmiana ukazuje niezwykłą ekspresję.
Słońce i wiatr, które charakteryzują Dolinę Belìce, są kolebką winorośli Nero D'Avola. Każdy niuans bogatego i zróżnicowanego terroir jest zawarty w kieliszku tego młodego i szlachetnego wina.
Klasyczny kupaż Nerello Mascalese i Nerello Cappuccio, czyli Etna Rosso, piękne wino o mocnym charakterze, które ucieleśnia najlepsze cechy wulkanicznej gleby: mineralność i głębię.