Lekkie, świeże i przyjemne wino na bazie autochtonicznego, apulijskiego szczepu Bombino Bianco. Idealny na letnie przyjęcie w ogrodzie i na pewno zrobi wrażenie na gościach!
Lista produktów marki Cantele

Te wina to kawał historii. Rozpoczyna się na początku XX wieku, na tle nadal utrzymanych w tonacji sepii Włoch. To historia człowieka o imieniu Giovanni Battista Cantele i jego rodzinnej winnicy. Jest pierwszą postacią w tej opowieści, która zaczyna się w mieście Imola podczas pierwszej wojny światowej. Giovanni Battista Cantele opuścił miasto, w którym się urodził, Pramaggione, podążając za kobietą, która pewnego dnia została jego żoną i matką jego dzieci Augusto i Domenico. Później stała się inspiracją dla wina, które teraz nosi jej imię: Teresa Manara.
Giovanni Battista rozpoczął pracę w świecie wina w Apulii, gdzie pozyskiwał wina do sprzedaży na północy. Kiedy Teresa Manara towarzyszyła mężowi w jednej z jego podróży na południe i zobaczyła Lecce po raz pierwszy, był tak samo zachwycony miastem jak wcześniej. Tak jej się spodobało, że nie mogła się oprzeć chęci przeniesienia się tam. Był to czas, kiedy ludzie kierowali się na północ w poszukiwaniu pracy do dużych miast. Postanowili jednak przenieść się z północy na południe, aby ponownie osiedlić się w Lecce, mieście zapomnianym przez upływ czasu.
Wiele lat później Augusto Cantele założył naszą rodzinną winiarnię Cantine Cantele wraz ze swoim ojcem i bratem Domenico w 1979 roku. Ale najpierw wyjechał na studia winiarskie na północy w Conegliano i został na północy, aby pracować w winiarniach w Veneto gdzie odkrył swoją pasję do białych win. W latach 70., gdy Włochy ponownie przechodziły radykalne zmiany, Augusto wrócił do swojej rodziny w Lecce i rozpoczął pracę jako konsultant w wioskach Guagnano i Salice Salentino. Dopiero w latach 90., kiedy kupił swoje pierwsze winnice, zaczął produkować pierwsze butelki z nazwiskiem rodziny Cantele.
Dziś, głównymi bohaterami opowieści są wnuki Teresy Manary i Giovanniego Battisty Cantele: dzieci Augusta, Gianni i Paolo; i dzieci Domenico, Umberto i Luisa. Łączy ich jedno: pasja i talent do wina.
Jest 8 produktów.
Negroamaro (80%) wraz z Cabernet Sauvignon i Merlot, tworzą delikatne, owocowe wino, które przy stole zdziała cuda. Polecamy na piknik!
Augusto Cantele zmienił bieg uprawy winorośli w Apulii, kiedy po raz pierwszy zaczął uprawiać i winifikować Chardonnay w Salento na początku lat 90. Po latach spędzonych na studiowaniu winiarstwa i pracy w winiarniach w północnych Włoszech, gdzie w tamtym czasie koncentrowała się włoska produkcja białego wina, nie tylko zaszczepił w nim smak świeżych, owocowych białych win, ale także rozwinął swoje umiejętości. Jeszcze zanim wrócił do Apulii, aby dołączyć do rodzinnej winnicy, marzył o zrobieniu Chardonnay w przybranej ojczyźnie swojej rodziny, na półwyspie Salento w Apulii. Kiedy posiadłość zaczęła wypuszczać pierwsze białe wina, stał się pionierem produkcji Chardonnay w regionie.
Wielokrotnie nagradzane, gibkie i raczej lżejsze w stylu Primitivo, doskonałe nawet do owoców morza i ryb. W Lecce podają je do miecznika i homarów!
Salice Salentino, mieszkańcy nadal nazywają je to Niuru Maru: Negroamaro, co oznacza gorzką czerń. W innej epoce Negroamaro uprawiano wyłącznie na potrzeby transportu na północ Włoch, gdzie chłodniejszy klimat utrudniał uzyskanie pożądanego koloru i zawartości alkoholu w produkowanych przez nich winach. Ale w ostatnich dziesięcioleciach coraz więcej winnic z Salento postrzegało tę odmianę jako jeden z najszlachetniejszych w Apulii, bo dzięki żywej kwasowości i wspaniałej równowadze owocowych i ziemistych smaków popularność Negramaro wciąż rośnie — zarówno wśród winiarzy, jak i miłośników wina.
Jednym z najbardziej uznanych przez krytykówwin czyli AMATIVO, kupaż dwóch najważniejszych apulijskich odmian: Negroamaro i Primitivo. Nazwa to również "kupaż": AMA z amaro w Negroamaro i TIVO z Primitivo. Smakowo to czysta przyjemność: ziemistość, świeżość i taninowy profil Negroamaro i bogaty owocowy charakter Primitivo. Trzeba spróbować!
"Przeznaczenie przybywa nieproszone i nigdy nie zdejmuje kapelusza. W historii naszej winnicy zdarzyło się to właściwie dwukrotnie. Najpierw zdjął rękawiczki i odłożył walizkę w postaci kobiety, która rozpoznała, jak wielka opera wyłoni się z cichego głosu masowego wina w południowych Włoszech. Nazywała się Teresa Manara. Była kluczem, który otworzył drzwi rodzinnej pasji. Dzięki Teresie i oczywiście jej mężowi Giovanni Battiście Cantele rodzina stała się mistrzami sztuki winiarskiej. To Chardonnay to hołd złożony kobiecie, matce, żonie, naszej muzie i babci".
W innej epoce ogniska były rozsiane po nocnym krajobrazie Apulii podczas chłodniejszych miesięcy. Stanowiły ważny element towarzyski dla mieszkańców tej krainy, było dla nich sposobem na spotkanie się i nawiązywanie kontaktów towarzyskich, ogrzanie się nawzajem oraz dzielenie się jedzeniem i winem w jesienne, chłodne wieczory.
Fanòi Primitivo, nosi nazwę tych tradycyjnych ognisk, ponieważ samo wino jest ukłonem w stronę jednej z najwspanialszych tradycji winiarskich Apulii. Niezwykłe Grand Cru i być może najlepsze Primitivo w historii.