Feudo Arancio to sycylijska winnica należąca do grupy Mezzacorona, wielkiej spółdzielni z Trentino. Założona w 2001 roku winnica jest jedną z najbardziej znanych na Sycylii.
Od czasów Greków i Rzymian jest to terroir poświęcone winoroślom. Winnice obsadzone są umiejętnym połączeniem odmian lokalnych (Nero d'Avola, Grillo, Inzolia) i międzynarodowych (Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay). W większości jednoodmianowe produkowane są z miłością i pasją rzemieślniczego producenta, nawet jeśli winiarnia jest nowoczesna, z kontrolowaną temperaturą i najnowocześniejszą technologią. Filozofia Feudo Arancio to wina wysokiej jakości, uzyskane dzięki poszanowaniu tradycji i środowiska.
Grillo z Acate, w prowincji Ragusa preferuje typowo piaszczyste tereny, nachylone i mocno nasłonecznione, dzięki czemu jego bogactwo aromatyczne sprawia, że Feudo Arancio Grillo jest to wino idealne do letnich dań, takich jak sycylijskie carpaccio z cielęciny z selerem i truskawkami.
Grillo z Acate, w prowincji Ragusa preferuje typowo piaszczyste tereny, nachylone i mocno nasłonecznione, dzięki czemu jego bogactwo aromatyczne sprawia, że jest to wino idealne do letnich dań jak Penette z miecznikiem, tym bardziej, że można je zabrać ze sobą (mała butelka 375 ml)!
Nero d'Avola, sycylijski autochton z regionu Sambuca położonego w pobliżu jeziora Arancio. Doskonały parter przy stole, np. do Arancine Siciliane, specjalności kuchni sycylijskiej, nadziewanych ragu lub wypełnionych mozzarellą, szynką i masłem. Pycha!
Cuvée z gron Syrah, tych uprawianych w regionie Sambuca, które wnoszą do wina dojrzałość i strukturę oraz w tych Acate, odpowiadających za delikatną i owocową strukturę wina. Kulinarny rarytas, np. smażonego miecznika z rozmarynem. Pamiętajmy, że wiele czerwonych win, to również doskonali partnerzy do ryb!