Kleine Zalze Chenin Blanc
Jeden z najczęściej nagradzanych i wysoko ocenianych Chenin z RPA. Grona zbierane w wybranych winnicach regionu Paarl i Stellenbosch.
Miasto Stellenbosch, w okolicach którego znajdują się winnice Kleine Zalze to serce jednego z winiarskich regionów Afryki Południowej, Cape Winelands. Znany i doświadczony prawnik od wielu lat związany z tym miejscem, Kobus Basson, kupił winnice Kleine Zalze w 1996 roku, ale wina produkowano na tych terenach już od XVII wieku. Pierwsze winnice założył tu w 1695 roku Nicolas Cleef, który musiał odznaczać się świetną intuicją w kwestiach terroir, ponieważ udało mu się wybrać miejsce najlepsze z możliwych, o glebach dających wina wyróżniające się i intensywne w smaku. Potwierdzają to badania składu gleb: bogactwo minerałów i głębokie pokłady gliny, które idealnie wspierają rozwój korzeni krzewów winorośli.
Każda działka winnicy daje winiarzom z Kleine Zalze odrębny, specyficzny element do budowania niepowtarzalnych, odzwierciedlających terroir kompozycji. Wszystkie winnice zarządzane są oddzielnie, a plony utrzymywane na niskich poziomach, po to by wytwarzane tu wina zawsze odznaczały się najwyższą jakością. Wina Kleine Zalze charakteryzują się dobrą strukturą i złożonością, a także żywym, intensywnym smakiem. Ich styl jest specyficzny dla win Południowej Afryki: wina są owocowe, orzeźwiające, ale jednocześnie eleganckie i zrównoważone, a ponadto idealne jako akompaniament do dobrego jedzenia.
Na 60-ciu hektarach uprawiane są następujące szczepy: Shiraz, Merlot, Chenin Blanc, Cabernet Sauvignon oraz Pinotage, a pozostałe winogrona kupuje się tylko od najlepszych i sprawdzonych farmerów z okolic West Coast, Stellenbosch oraz Overberg, przy stałej kontroli ich zbiorów przez winemakera Kleine Zalze.
Jest 10 produktów.
Jeden z najczęściej nagradzanych i wysoko ocenianych Chenin z RPA. Grona zbierane w wybranych winnicach regionu Paarl i Stellenbosch.
Klasyk afrykański - łatwo w nim odnaleźć nuty ojcowskiego szczepu - Pinot Noir.
Jeden z najczęściej nagradzanych i wysoko ocenianych Chenin z RPA. Grona zbierane w wybranych winnicach regionu Paarl i Stellenbosch.
Klasycznie zbudowanym Cabernet ze Stellenbosch z wielowarstwowym, charakterystycznym bukietem, w którym dominuje czarna porzeczka, czekolada i silne aromaty dojrzałych owoców leśnych. Eleganckie, harmonijne, o długim, miękkim finiszu. Może również leżakować conajmniej 8 lat, ale polecamy spróbować go już teraz.
Przyjemny i łatwy do picia Cabernet z regionu Coastal, którym można delektować się samodzielnie lub z przyjaciółmi przy wspaniałym posiłku, a nawet przez kolejne 2-3 lata pozwolić mu dojrzeć w piwniczce.
Klasyczny Merlot z Coastal: nuty dojrzałych czerwonych jagód, soczyste smaki owoców na podniebieniu, wyjątkowo gładkie, podkreślone elastyczną, elegancką strukturą garbników, która dobrze komponuje się z jedzeniem. Dobrze zbalansowana i naturalna kwasowość zapewnia żywy ii długi finisz. Tym winem można się teraz delektować, ale wynagrodzi również staranne przechowywanie w piwnicy przez co najmniej cztery do sześciu lat.
Bardzo typowy Cabernet Sauvignon z Western Cape z aromatami ciemnych owoców i odrobiną czerwonychoraz miękkim i giętkim profilem tanin, który ustępuje miejsca długiemu finiszu. Tym winem można się teraz delektować lub leżakować przez co najmniej 10 lat.
Nazwana na cześć założyciela Kleine Zalze, Nicolasa Cleefa, który założył Kleine Zalze w XVII wieku.
Wino stworzone zostało z gron Shiraz z winnic w regionie Stellenbosch i Darling z pięcioprocentowym dodatkiem Viognier z regionu Riebeeck Valley, zapewnił delikatniejszą strukturę tanin oraz aksamitnym, welurowy finisz.
Linia Cellar Selection oferuje uniwersalne, owocowe wina przeznaczone do codziennej konsumpcji — easy to drink.
Family Reserve to flagowe wina w portfolio Kleine Zalze. Grona do tych win są zbierane ze starych krzewów z wyjątkowych pojedynczych parceli. Do dojrzewania używane są dębowe beczki. Wina są ponadczasowe, klasyczne i eleganckie, a Ilości ograniczone.