Znakomita garnacha w przystępnej cenie z dobrze zapowiadających się bodeg Zorzal w wiosce Corrella w Nawarrze. A jego świetność potwierdza Robert Parker nagradzając to wino aż 92 pkt.!!
Lista produktów marki Vina Zorzal
NAVARRA
Viña Zorzal
Bracia Xabi, Iñaki i Mikel Sanz stworzyli Viña Zorzal w 2007 roku, korzystając ze swojej długiej historii i tradycji jako rodziny winiarskiej w Correla, Navarra. Ich rodzinna winnica, Bodegas Correlana, była prowadzona przez dziadka i ojca z wielkim sukcesem w regionie i stała się punktem odniesienia w branży. Ale podczas gdy starsze pokolenie było bardziej zajęte komerycyjnym handlem, młodzi zdecydowali przyjąć holistyczne podejście do rolnictwa i wytwarzać wina rzemieślnicze, koncentrując się na pojedynczych szczepach i pojedynczych winnicach oraz na terroir Fitero (podstrefa DO Navarra)
Posiadają 40 hektarów, z których 25 obsadzonych tradycyjną garnachą tinta. Dzikie krzewy winorośli są stare i są hodowane ekologicznie. Pozostała ziemia jest obsadzona Graciano (które szybko zyskało sławę), Tempranillo i trochę Garnacha Blanca i Chardonnay.
Wina powstają w zmodernizowanej części starej rodzinnej winnicy, a prace w piwnicy podążają za pracą na roli, którą podsumowują tutaj: „Uprawiamy niskointerwencyjną, przyjazną dla środowiska uprawę winorośli; nie uprawiamy winnic, a wszystkie procesy wykonujemy ręcznie; używamy wyselekcjonowanych rodzimych roślin do nawożenia runa kompostem w celu poprawy odporności winorośli na choroby. Ta filozofia jest przenoszona do winiarni, gdzie nasze wina fermentują spontanicznie. Brak filtracji wi. Nie stosuje się żadnych dodatków, tylko umiarkowana ilość siarki.

Jest 12 produktów.
Garnacha to hiszpańska nazwa Grenache, jednego z winogron, które znajdziesz w większości prowansalskich różowych win. Tu wersja organiczna z Navarry.
Chardonnay z samego serca regionu Navarra Ribera Baja. Produkcja ekologiczna.
Nie dajcie się zmylić słowem Crianza tej Garnachy; Viña Zorzal stawia wszystko na pochodzenie ( winnice Corella, Cintrúenigo i Fitero), a nie na beczki, w których jest winifikowane. Z tego powodu klasyfikują je jako wino z regionu historycznego.
Spontaniczna fermentacja z dzikimi drożdżami. 9 miesięcy leżakowania we francuskich używanych beczkach.
Wyjątkowej jakości Garnacha Blanca dzięki produkcji z poszanowaniem lokalnej tradycji i ekologii w harmonii klimatu i kamienistej gleby pogranicza Doliny Ebro i gór Iberyjskich.
Kilka hektarów Temranillo położonych w pobliżu gminy Fitero, gdzie łagodna topografia tworzy małą oazę między wszystkimi winnicami na dolnym brzegu rzeki Ebro, zapewniając im dodatkową świeżość. Bezpretensjonalna i smakowita Crianza tworzona w zgodzie z naturą.
Biala Rioja (Viura) z doliny rzeki Najerilla, dla której Bracia Navascués opuszczają na chwilę swoją ojczystą Nawarrę. Pełna owocu i spontaniczności, smakowita i doskonała do owoców morza.
Malayeto było pierwszym winem Vina Zorzal, które zostało wprowadzone na rynek z linii cru. 100% Garnacha z pojedynczej parceli 2,39 ha położonej w niewielkiej gminie Fitero na wysokości 520 m n. p. m. Gleby są tu niejednorodnie skaliste, kamieniste, wapienne i kompozytowe. To w połączeniu z klimatem kontynentalnym powoduje, że korzenie około 40 letnich krzewów musiały, aby znaleźć wodę zakopać się głęboko w glebie. Definiuje to unikalny terroir dla tej jedynej w swoim rodzaju działki.
Nat Cool wpisuje się w zapoczątkowany przez Dirka Niepoorta i kilku innych producentów, nurt w którym kreuje się wina lekkie, łatwe i przyjemne do picia "cool and funky". Po prostu wypij!
Vina Zorzal Cuatro de Cuatro to hołd dla Antonio ojca obecnych właścicieli winnicy, człowieka który stworzył markę Zorzal. To jednoszczepowe wino odmiany Graciano, która fascynowała go przez całe życie. Bardzo ograniczona ilościowo produkcja.
Lecciones de Vuelo czyli lekcje latania to projekt, który polega na zapraszaniu do wykonania autorskiego wina ciekawych postaci z branży W 2019 roku gościem winnicy w 2019 roku był Fredy Torres, znany z hippisowskiego podejścia do wina. Człowiek, który uważa, że radość nie jest sprzeczna z profesjonalizmem przy produkcji wina.