Dr Loosen Blauschiefer Riesling Trocken Mosel
Wino z terroir charakterystycznego dla Moseli- Blauschiefer ( niebieskiego łupka) - oddaje w pełni charakter wytrawnych rieslingów z Moseli.
Rodzinna od ponad 200 lat winnica jest zarządzana przez Ernsta F. Loosena od 1988 roku. Uważa, że wspaniałe wina są doskonałym wyrazem gleby, klimatu i odmiany winorośli. Dzięki dziedzictwu swoich przodków – nieszczepionych, starych winorośli w historycznych dużych miejscach środkowej Mozeli – znalazł dokładnie materiał, którego potrzebował do produkcji niezależnych, złożonych win światowej klasy. Dziś obowiązuje dr. Rozluźnij się na arenie międzynarodowej jako figurant na nowo odkrytej kultury niemieckiego rieslinga. Od 1993 roku winnica jest członkiem VDP (Stowarzyszenie Niemieckich Winnic Jakościowych).
"Delektowanie się wspaniałym winem to wyjątkowa przyjemność. Cały kosmos znajduje odzwierciedlenie w różnorodności aromatów, od zmiany pór roku, przez niepowtarzalny terroir winnicy, po pasję winiarza. Wszyscy wielcy winiarze, których spotkałem, mają jasną wizję. Wiedzą, jak powinno smakować ich wino, zanim jeszcze zerwą pierwsze winogrono. Zawsze pozwalają indywidualnemu terroirowi zatriumfować nad technologią. A jakość - doskonale dojrzałe winogrona - zawsze stawia na ilość. Wielkie wina zawdzięczają wielką pasję i poświęcenie jasnym przekonaniom, które są realizowane bez kompromisów. Czujemy te zasady w naszych dwóch winiarniach Dr. Poluzuj na Mozeli i Villa Wolf w Palatynacie. Chcemy produkować wina, które kuszą do delektowania się nimi, które są skoncentrowane i złożone oraz odzwierciedlają swoje pochodzenie w niepowtarzalny sposób. Kiedy piję wino z naszej Erste Große Lage Wehlener Sonnenuhr, chcę poczuć zapach niebieskiego łupku, który odżywia winogrona i smak owoców związanych z tym wyjątkowym terroir. Chcę doświadczyć wyjątkowego charakteru rocznika. To właśnie odróżnia wino od innych napojów" - Ernst Loosen.
I kiedy Ernst Loosen przejął winnicę w 1988 r. zdał sobie sprawę z potencjału jaki drzemie w 60–letnich krzewach winorośli i postanowił produkować światowej klasy wino. Wprowadził szereg rewolucyjnych zmian, m.in. nowe urządzenia i technologie przez co ograniczył do minimum kadrę pracowniczą, znacznie zmniejszył obszary upraw, rezygnując z nawożenia chemicznego stosując jedynie nawozy organiczne, położył nacisk na ścisłą selekcję owoców,zastosował nowoczesne praktyki w beczkowaniu i leżakowaniu wina w piwnicach. Sześć głównych winnic zostało oznaczonych jako "Erste Lage", odpowiednik francuskiego Grand Cru.
Strome południowe stoki tworzą idealny klimat do uprawy Rieslinga, zaś kamieniste i skaliste mozelskie gleby odbijając i utrzymując promieniowanie słoneczne tworzą niezwykłe mikroklimaty w najlepszych miejscach i pomagają zapewnić doskonałą dojrzałość owoców. Cienka warstwa gleby zmusza winorośl do drążenia głęboko w poszukiwaniu wody i składników mineralnych, dzięki czemu w efekcie końcowym, wino może pochwalić się swoją charakterystyczną mineralnością.
Jest 15 produktów.
Wino z terroir charakterystycznego dla Moseli- Blauschiefer ( niebieskiego łupka) - oddaje w pełni charakter wytrawnych rieslingów z Moseli.
Winorośl rośnie w czerwonej glebie wulkanicznej i łupkowej, która nadaje wino aromaty przyprawy wraz z tropikalnymi owocami, takimi jak ananas i mango. To przykład topowego Rieslinga z pojedynczej parceli.
Feinherb - przyjemny kwiatowy zapach, dobry owoc - to przykład świetnego półwytrawnego niemieckiego rieslinga w dobrej cenie.
Wytrawny ale bardzo zrównoważony riesling od niemieckiej gwiazdy winiarsta. Wzór.
Dr Loosen Riesling Semi Sweet uosabia eleganckie i pikantne cechy winnic Mosel z łupkową glebą. Strome, południowe zbocza Mozeli tworzą idealny klimat dla Rieslinga, dając winorośli idealną ekspozycję na słońce przy ogólnie chłodnym klimacie. Warunki pozwalają winogronom powoli dojrzewać, zachowując kwasowość równoważącą słodycz gron.
Wino musujące ma w Niemczech długą i bogatą tradycję, gdzie od końca XIX wieku nazywane jest „Sektem”. Niemcy są największymi konsumentami wina musującego na świecie, a większość produkowanego przez nich sektów jest sprzedawana w kraju. Metoda Charmata.
Z jednej z najlepszych lokalizacji dr. Loosen: Subtelna gra słodyczy i kwaskowatości oraz stosunkowo pikantny charakter tego późnego rocznika od razu robią wrażenie.
Dr Loosen Riesling Kabinett to blado-żółte wino o aromatach brzoskwiń, owoców egzotycznych. Doskonałe jako aperitif oraz do pikantnych dań, kuchni azjatyckiej i serów pleśniowych.
Niemiecki Riesling z regionu Mosel, o słodko-kwaśnym profilu z nutami brzoskwini i jabłek. Świetnie komponuje się z daniami kuchni azjatyckiej i pikantnymi potrawami.
Wytrawny, owocowy, łatwy do picia, z delikatną, ożywiającą kwasowością i mineralnością typową dla łupków centralnej Mozeli. Dobrze komponuje się z sałatkami, rybami i skorupiakami.
Tylko dlatego, że pijesz coś bezalkoholowego, nie oznacza, że musisz rezygnować ze smaku i jakości dobrego białego wina. Projekt DR. LO RIESLING chce pokazać, że wino bezalkoholowe może być bardzo smaczne, wszechstronne i bezkompromisowe pod każdym względem. Bazą do produkcji bezalkoholowych DR LO są autentyczne mozelskie Rieslingi o niskiej zawartości alkoholu i naturalnej słodyczy winogron, która idealnie równoważy się z typową dla tego regionu przyjemną kwasowością.