Fattoria La Valentina urodziła się w 1990 roku w gminie Spoltore, na wzgórzach w pobliżu Pescary. Po pierwszych latach studiowania winnicy Santa Teresa, pasja do poszukiwania jakości i chęć ulepszenia D.O.C. z Abruzji stały się głównym celem firmy. Zaczęto lepiej rozumieć ziemię, dbając o nią i szanując ją. Wynik? Jakościowo zdrowsze i prawdziwsze wina, bo poprawa jakości musi odbywać się z absolutnym poszanowaniem równowagi biologicznej, sezon po sezonie, rygorystyczne stosowanie filozofii, która odsuwa na bok nieokiełznane stosowanie chemii i technologii. Krótko mówiąc, postawiono sobie za cel ingerowanie w procesy natury w jak najmniejszym stopniu.
Wina Fattoria La Valentina są produkowane przez naturę dzięki wyjątkowości terroir. To jest sekret ich oryginalności. Mikroklimat, gleba związana z dobrze przystosowaną winoroślą, sprawiają, że wina mają wyraźny i niepowtarzalny charakter. Wina, które mówią o miejscach i uprawach, które powstają z sumy wielu drobnych szczegółów i z pasji. Po prostu autentyczne wina. Dlatego też La Valentina zdecydowała się w 100% przestrzegać zasad zrównoważonego rozwoju i uważać środowisko i zrównoważony rozwój za czynniki konkurencyjności. Szkolenie wszystkich pracowników w zakresie wykonywania swoich obowiązków oraz ciągłe monitorowanie przestrzegania przez firmę zasad zrównoważonego rozwoju to elementy ciągłego doskonalenia polityki społeczno-środowiskowej oraz wyników firmy, która jest jednocześnie rodziną.
Cerasuolo DOC to jedna z nielicznych uznanych apelacji win różowych we Włoszech. Cerasuolo znaczy „wiśniowy” i odnosi się do koloru, jaki wino na bazie Montepulciano uzyskuje w wyniku ograniczonego kontaktu ze skórkami. Spelt jest nieco bardziej ustrukturyzowany i poważny niż klasyczne Cerasuolo, ale nadal zachowuje świeżość i genialny owoc wiśni na podniebieniu.
Binomio to niezwykle udane joint-venture Stefano Inamy (Inama Azienda Agricola) i Sabatino Di Properzio (Fattoria La Valentina), którzy wiosną 1997 roku spotkali się, polubili i postanowili wspólnie wyprodukować wspaniałe Montepulciano d'Abruzzo, wystawne, ale nowoczesne, produkowane wyłącznie w najlepszych rocznikach i w limitowanej, niewielkiej edycji. W 2000 roku wraz z nabyciem winnicy w San Valentino w Abruzzo Citeriore projekt nabrał rozpędu, stara winnica o powierzchni 4,2 hektara, założona w latach siedemdziesiątych na skraju Parku Narodowego Majella, była idealna do produkcji tak ambitnego wina oraz punktem odniesienia w regionie.
Spelt Oro czyli Trebbiano d'Abruzzo Superiore z gron uprawianych w winnicach położonych w pobliżu Pescary. Gastronomiczna biel, która jest prawdziwym hymnem na cześć świeżości, która „pobudza” podniebienie swoją pikantnością. Etykieta, która po odkorkowaniu może skończyć się zbyt szybko!
Urocze, pełne i eleganckie Nero d’Avola o aksamitnych taninach i genialnym owocu. próbujcie z Arancini al ragù, chrupiącymi, ryżowymi kulkami wypełnionymi mięsem i ciągnącym się serem, a oszalejecie!