Opis smakowy
Klarowny złoto-żółty kolor. Obfity i intensywny nos z nutami żółtej brzoskwini, cedru, żarnowca, wapiennymi akcentami mineralnymi, nutami gorzkich pomarańczy, tymianku i mięty, które wyróżniają się na szerokim ziołowym finiszu. Przekonujące, spójne z bukietem usta, o pięknej świeżości i eleganckim stylu. Genialna mineralność ii nuta pikanterii!
Rekomendacje kulinarne
Wspaniałe do zimnych i gorących przystawek rybnych, makaronów z małżami, gotowaną na parze rybą z Adriatyku oraz do serów i drobiu.
Proces produkcji
Zbiory w pierwszej połowie września, miękkie tłoczenie i tradycyjna „winifikacja "na biało", fermentacja w kontrolowanej temperaturze w stali. Starzenie w stali przez pierwsze 4 miesiące na osadzie w zbiornikach ustawionych na zewnątrz i w betonie przez rok. Butelkowane 15 miesięcy po zbiorach bez klarowania, bez wymuszonej stabilizacji i bez filtracji.