Els Vinyerons to wspólne przedsięwzięcie Amós Bañeres i Alex Ruiz w Penedès w Katalonii. Amós jest byłym farmaceutą, który zmęczył się swoją pracą i w 2011 roku zaczął produkować wino naturalne pod nazwą Amós Bañeres. Dołączył do Alexa, winiarza, który robił wino cava w swojej rodzinnej winnicy (w 2020 roku właśnie obchodzili setną rocznicę winnicy) i tęsknił za nowym wyzwaniem. Własna wytwórnia Amósa, jego imiennika, to wina, które sam uprawia i wytwarza we własnej posiadłości, produkowane tylko z Macabeo i Xarel-lo dla białych oraz Garnatxa dla jego jedynego czerwonego wina. Z kolei Els Vinyerons to partnerstwo Amósa i Alexa, który jest właścicielem winnic głównie Xarel-lo i niewielkich ilości Tempranillo i Grenache.
Obie etykiety mają wspólne podejście do uprawy – Amós jest biodynamiczny, Els Vinyerons jest ekologiczne – i wspólne podejście do produkcji wina – wszystkie są zbierane ręcznie, fermentowane na dziko, nieskorygowane, niefiltrowane, nieoczyszczone i bez dodatku siarczynów. Filozofią obu linii jest oferowanie naturalnego wina, które jest łatwe do zrozumienia, przystępne cenowo i wprowadza konsumentów w cudowną ekspresję rodzimych odmian z Penedès.
100 % Xarello, dzięki swojej wyrazistej mineralności i dużej kwasowości łagodzonej balsamicznym podkładem śródziemnomorskiego klimatu sprawia, znakomicie reprezentuje białe wina Katalonii. Produkcja ekologiczna, wino bez dodatku siarczynów.
Saltamarti cuvée Els Vinyerons jest jako południowe wino bardzo aromatyczne, ale jednak przy tym przyjemnie lekkie. Zachowuje świeżość, nie rezygnując z śródziemnomorskiego charakteru.
Pregadeu, czyli modliszka, bowiem nazwy win Els Vinyerons, to szczególny hołd dla owadów, które zamieszkują winnice, symbol zdrowego i dobrze wyważonego ekosystemu.