Chociule (niem. Kutschlau), to wieś w Polsce położona w lubuskiem, nieopodal Świebodzina. To stąd, w roku 1841, przywędrowało do Australii pierwsze pokolenie rodziny Henschke (dziś firmą zarządza już piąta generacja). To jedna najstarszych rodzin winiarskich Australii, która pierwsze wino wyprodukowała w 1868 roku, należąca do prestiżowej organizacji Australia's First Families of Wine.
Nietuzinkowe rozwiązania jak w tym produkcja win z pojedynczych winnic, kiedy na kontynencie nikt o tym jeszcze nawet nie myślał, pozwoliły rodzinie zyskać sławę. Wina te, uznawane za jedne z największych i najlepszych w Australii, to m.in. Mount Edelstone i Hill of Grace.
Prowadzi się tu uprawę zrównoważoną oraz w zależności od winnicy organiczną z elementami biodynamiki. W 2021 roku producentowi został przyznany Robert Parker Green Emblem, niezwykłe wyróżnienie (do tej pory to jedynie 38 producentów!) przyznawane winiarzom za szczególne osiągnięcia w obszarze działań sprzyjających środowisku.
Peggy's Hill czyli lokalne wzniesienie pomiędzy Keyneton, siedzibą producenta, a Eden Valley, skąd pochodzą grona do produkcji tego niezwykłego Rieslinga z 50-letnich krzewów. Głębia, świeżość i mineralność na fenomenalnym poziomie.
Henry's Seven czyli Shiraz (77%), Grenache (11%), Mataro czyli Mourvèdre (10%) i odrobina Viognier (2%). Hołd dla Henry'ego Evansa, który w roku 1853 posadził na siedmiu akrach krzewy, z których zrobione zostało to buchające owocem wino.
Keyneton Euphonium to piękna i urokliwa kompozycja Shiraz (62%) z 50-letnich winorośli porastających doliny Edenu i Barossy oraz Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Merlot. Wioska Keyneton na wzgórzach Barossa, założona przez pastora Josepha Keynesa w 1842 roku, była muzycznym i kulturalnym centrum społeczności oraz domem dla rodzinnej orkiestry dętej i winnicy Henschke. Nazwa nawiązuje do tuby tenorowej, zwanej zwykle Eufonium, wyprodukowanej przez słynną fabrykę Zimmermanna w Lipsku pod koniec XIX wieku. Niezwykłe wino!
Niesamowity Shiraz z ponad stuletnich krzewów. Uprawa biodynamiczna, niskie zbiory i genialna jakość gron. Według producenta, Mount Edelstone jest najdłużej produkowanym winem typu single vineyard w Australii (od 1952 roku). Nazwa zaś nawiązuje do winnicy, w której znaleziono kamienie szlachetne (z niemieckiego Edelstein czyli klejnot). Nieprawdopodobne wręcz wino o kosmicznej wprost jakości, sprzedawane w eleganckim opakowaniu.
Prawdopodobnie najlepsze australijskie wino, do tego pochodzące z uprawy biodynamicznej, powstające jedynie w najlepszych rocznikach (jak 2017) i mogące się starzeć nawet ponad 35 lat. Winnica Hill of Grace, z której pochodzą grona Shiraz do produkcji tego wina, została zasadzona w 1860 r., zaś rodzina Henschke zarządza nią od 109 lat. W związku z tym, że filoksera ominęła Barossę i Eden Valley, możemy się cieszyć 160 letnimi krzewami i nadzwyczajną jakością owocu. Swoją nazwę winnica (i wino) zawdzięcza protestanckiemu kościołowi, wybudowanemu w 1860 r., który nazwano z niemiecka Gnadenberg czyli Wzgórze Łaski, owo angielskie Hill of Grace. Sprzedawane w drewnianym opakowaniu. Fenomenalny poziom!