Carminucci Grotte sul Mare Falerio DOC
Grotte sul Mare czyli Trebbiano, Passerina i Pecorino, proste, nieskomplikowane wino o niewielkiej kwasowości i intensywności, choć swobodnie wytrzyma nawet 4 lata w butelce.
Firma, założona przez Giovanniego Carminucciego w 1928 roku i działająca nieprzerwanie przez ostatnie stulecie, jest dziś prowadzona przez syna założyciela, Piero. Od 1999 roku firma rozpoczęła butelkowanie win produkowanych z własnych winnic, zdobywając wiele prestiżowych nagród.
Winnice Carminucci rozciągają się na 45 hektarach między gminami Offida i Grottammare (gdzie znajduje się winiarnia), czyli w najbardziej znanym obszarze historycznych nazw kontrolowanego pochodzenia dla obszaru: Rosso Piceno, Rosso Piceno Superiore, Falerio, Pecorino, Passerina. Wysokie zagęszczenie winorośli na hektar i przerzedzanie kiści w winnicach świadczą o chęci wytwarzania produktów wysokiej jakości, której towarzyszy wybór uzyskania niskich i selektywnych plonów.
Jest 3 produktów.
Grotte sul Mare czyli Trebbiano, Passerina i Pecorino, proste, nieskomplikowane wino o niewielkiej kwasowości i intensywności, choć swobodnie wytrzyma nawet 4 lata w butelce.
Grotte sul Mare w wersji czerwonej, czyli Montepulciano i Sangiovese ze słynnej apelacji Rosso Piceno z jednego z najpiękniejszych regionów winiarskich Włoch. Mnóstwo przyjemności!
Smaczne, urokliwe i doskonałe przy stole Rosso Piceno na bazie Montepulciano i Sangiovese. Nie pożałujecie!