Lista produktów marki Marramiero

wino marramiero

"Nigdy nie unikaj pracy, ale poszukuj i oddaj się jej, skądkolwiek pochodzi, gdyż to właśnie w pracy znajdziesz lub odzyskasz straconą wiarę, spokój oraz równowagę." To zdanie najlepiej wyraża charakter Dante Marramiero, którego etos życiowy zawsze sprowadzał się do pracy.

Czytaj więcej

Historia win Marramiero
 

Wspomniane przekonanie wyniósł z rolniczego otoczenia, w którym się wychował i z którym związał się na całe życie, pomimo licznych inwestycji w innych sektorach. We wczesnych latach dziewięćdziesiątych postanowił założyć winnicę, na ziemiach należących od dziesiątków lat do rodziny. Jego dziedzictwo przejął syn Enrico, pracujący blisko z Antonio Chavarolii i enologiem Romeo Taraborelli. Razem rozpoczęli powolny i staranny proces łączenia najlepszej technologii z poszanowaniem natury. Winnica stała się domem rodziny Marramiero, miejscem gdzie znajdują się ich korzenie, zaś produkcja wina fascynującym wyzwaniem i sposobem na życie. Wina z Marramiero to podziękowanie dla wspaniałej ziemi Abruzzo i wszystkich, którzy na niej pracują.

Na początku XX wieku zasadzono pierwsze winorośle w posiadłości Sant’Andrea w Rosciano. Stanowią one prawdziwe historyczne i kulturowe dziedzictwo firmy, a ich ukorzenione sadzonki są wykorzystywane do sadzenia nowych winnic. Posiadłość Sant’Andrea znajduje się około 300 metrów nad poziomem morza i zajmuje powierzchnię około 50 hektarów, z czego 30 to winnice. Na tym obszarze winnice w dużym stopniu korzystają ze składników odżywczych dostarczanych przez glebę, biorąc pod uwagę obecność tufu i przeważnie gliniastej gleby. W posiadłości na 24 hektarach uprawiane są winogrona Montepulciano, około dwóch hektarów winogronami Chardonnay w rejonie Punta di Colle, a około dwóch hektarów winogronami Pinot Noir dla naszej bazy win musujących.

wina marramiero

Posiadłość Tratturo wraz z posiadłością Sant’Andrea di Rosciano odzwierciedla historię rodzinnej firmy. Tutaj gleba ma nie tylko unikalny skład, ale także jest w pełni nasłoneczniona, na płaskim terenie położonym około 200 metrów nad poziomem morza, co stwarza sprzyjający klimat do uprawy winorośli i drzew oliwnych. posadzono tu trzy hektary winorośli Trebbiano i 700 drzew oliwnych. 

Posiadłość Amarello znajduje się na równinie Ofena, znanej jako „forno d’Abruzzo” ze względu na wysokie letnie temperatury, które tworzą unikalny mikroklimat z ekstremalnymi wahaniami temperatury między dniem a nocą. Gleba, która znacznie różni się od tej w pobliżu Wybrzeża Trabocchi, znanego z „trabocchi” (starych maszyn rybackich) i willi włoskiego poety Gabriele d'Annunzio, składa się z kamyków, które przez miliony lat osypywały się z otaczających skał, tworząc dobrze przepuszczalną suchą glebę, w której winorośl musi zapuścić korzenie głęboko w ziemię, aby móc znaleźć wodę i pożywienie. W tym miejscu zasadzono sześć hektarów Montepulciano, Trebbiano i Pinot Noir.

wino marramiero

Aktywne filtry

Marramiero DAMA Trebbiano D’Abruzzo DOC
  • Obecnie brak na stanie

Marramiero DAMA Trebbiano D’Abruzzo DOC

69,00 zł
Availability: Out of stock

Winorośl do tego prostego, ale i niezwykłego wina porasta wzgórza w Rosciano w okolicach Pescary, na wysokości 270 m n.p.m. Tutaj od ponad sto lat rodzina Marramiero poświęciła się uprawie autochtonicznych winorośli, tworząc to organiczne i pyszne Trebbiano.

Marramiero Pecorino D’Abruzzo DOC

129,00 zł
Availability: 10 In Stock

Etykieta tego pysznego Pecorino nawiązuje do starożytnych ceremonii, które były obchodzono dwa razy w roku, jesienią i wiosną. To okresy spoczynku i wiecznego przebudzenia przyrody, „Świętowanie Życia”, którego siłę i odrodzenie symbolizuje kłos pszenicy. Stada zwierząt gospodarskich prowadzone wedle tego rytuału, po pasterskich szlakach z terenów pagórkowatych i górskich w kierunku wybrzeża zimą i z powrotem latem, żywiły się po drodze m.in. gronami Pecorino.