Winorośl do tego prostego, ale i niezwykłego wina porasta wzgórza w Rosciano w okolicach Pescary, na wysokości 270 m n.p.m. Tutaj od ponad sto lat rodzina Marramiero poświęciła się uprawie autochtonicznych winorośli, tworząc to organiczne i pyszne Trebbiano.
Lista produktów marki Marramiero

"Nigdy nie unikaj pracy, ale poszukuj i oddaj się jej, skądkolwiek pochodzi, gdyż to właśnie w pracy znajdziesz lub odzyskasz straconą wiarę, spokój oraz równowagę." To zdanie najlepiej wyraża charakter Dante Marramiero, którego etos życiowy zawsze sprowadzał się do pracy.
Historia win Marramiero
Wspomniane przekonanie wyniósł z rolniczego otoczenia, w którym się wychował i z którym związał się na całe życie, pomimo licznych inwestycji w innych sektorach. We wczesnych latach dziewięćdziesiątych postanowił założyć winnicę, na ziemiach należących od dziesiątków lat do rodziny. Jego dziedzictwo przejął syn Enrico, pracujący blisko z Antonio Chavarolii i enologiem Romeo Taraborelli. Razem rozpoczęli powolny i staranny proces łączenia najlepszej technologii z poszanowaniem natury. Winnica stała się domem rodziny Marramiero, miejscem gdzie znajdują się ich korzenie, zaś produkcja wina fascynującym wyzwaniem i sposobem na życie. Wina z Marramiero to podziękowanie dla wspaniałej ziemi Abruzzo i wszystkich, którzy na niej pracują.
Na początku XX wieku zasadzono pierwsze winorośle w posiadłości Sant’Andrea w Rosciano. Stanowią one prawdziwe historyczne i kulturowe dziedzictwo firmy, a ich ukorzenione sadzonki są wykorzystywane do sadzenia nowych winnic. Posiadłość Sant’Andrea znajduje się około 300 metrów nad poziomem morza i zajmuje powierzchnię około 50 hektarów, z czego 30 to winnice. Na tym obszarze winnice w dużym stopniu korzystają ze składników odżywczych dostarczanych przez glebę, biorąc pod uwagę obecność tufu i przeważnie gliniastej gleby. W posiadłości na 24 hektarach uprawiane są winogrona Montepulciano, około dwóch hektarów winogronami Chardonnay w rejonie Punta di Colle, a około dwóch hektarów winogronami Pinot Noir dla naszej bazy win musujących.

Posiadłość Tratturo wraz z posiadłością Sant’Andrea di Rosciano odzwierciedla historię rodzinnej firmy. Tutaj gleba ma nie tylko unikalny skład, ale także jest w pełni nasłoneczniona, na płaskim terenie położonym około 200 metrów nad poziomem morza, co stwarza sprzyjający klimat do uprawy winorośli i drzew oliwnych. posadzono tu trzy hektary winorośli Trebbiano i 700 drzew oliwnych.

Posiadłość Amarello znajduje się na równinie Ofena, znanej jako „forno d’Abruzzo” ze względu na wysokie letnie temperatury, które tworzą unikalny mikroklimat z ekstremalnymi wahaniami temperatury między dniem a nocą. Gleba, która znacznie różni się od tej w pobliżu Wybrzeża Trabocchi, znanego z „trabocchi” (starych maszyn rybackich) i willi włoskiego poety Gabriele d'Annunzio, składa się z kamyków, które przez miliony lat osypywały się z otaczających skał, tworząc dobrze przepuszczalną suchą glebę, w której winorośl musi zapuścić korzenie głęboko w ziemię, aby móc znaleźć wodę i pożywienie. W tym miejscu zasadzono sześć hektarów Montepulciano, Trebbiano i Pinot Noir.

Jest 6 produktów.
Położone wśród wzgórz, w otulinie lasu, winnice w Rosciano w okolicach Pescary, dają grona na to piękne, harmonijne, owocowo-lukrecjowe Montepulciano. Wspaniałe wino na piknik z przyjaciółmi.
Incanto rodzi się u podnóża wzgórz nieopodal miast Pescara i Ofena, gdzie niskie plony nie są żadnym przymusem, a bogata, lekko gliniasta gleba, nadaje winorośli niezwykłą koncentrację i jakość. Piękne, chwilami medytacyjne Montepulciano w znakomitej cenie.
Etykieta tego pysznego Pecorino nawiązuje do starożytnych ceremonii, które były obchodzono dwa razy w roku, jesienią i wiosną. To okresy spoczynku i wiecznego przebudzenia przyrody, „Świętowanie Życia”, którego siłę i odrodzenie symbolizuje kłos pszenicy. Stada zwierząt gospodarskich prowadzone wedle tego rytuału, po pasterskich szlakach z terenów pagórkowatych i górskich w kierunku wybrzeża zimą i z powrotem latem, żywiły się po drodze m.in. gronami Pecorino.
Tłuste i gęste jak oliwa z oliwek Chardonnay z okolic Pescary. Długodojrzewające, długowieczne i doskonałe przy stole (od mięs po ryby i sery), oszałamiające aromatami korzennymi i różanymi. Niezwykłe wino.
Można by powiedzieć, że to wino, to czyste discesa agli Inferi, zejście do piekieł. Dojrzewające ponad 40 miesięcy, bogate, rozgrzewające, ale mimo tej dawki dębiny, harmonijne i charyzmatyczne wino. Czysty urok Terre dei Vestini.