Lista produktów marki Fantini

wino fantini

Fantini Group to prężnie działająca, powstała w 1994 roku jako Gruppo Farnese, firma koncentrująca się na produkcji jakościowych win w południowych regionach Półwyspu Apenińskiego. Założyło ją trzech ludzi – nieżyjący już biznesman Camillo De Iuliis, Valentino Sciotti piastujący obecnie stanowisko prezesa i Filippo Baccalaro – główny enolog grupy. Od samego początku przyświecała im idea tworzenia win z lokalnych odmian w Abruzji – krainie położonej na pograniczu północy i południa Włoch. Tutaj do dziś, w Ortonie, mieści się siedziba Fantini Group.

Czytaj więcej

Produkcja wina Fantini

 

Obecnie w ramach grupy powstają wina nie tylko w Abruzji, ale także w Kampanii, Bazylikacie, Apulii i na Sycylii, z czego ponad 92 procent trafia na rynki zagraniczne do 76 krajów. Od jakiegoś czasu działają także w Toskanii, gdzie rodzi się najbardziej chyba znane włoskie wino o nazwie chianti. Za wina powstające w poszczególnych regionach odpowiadają zarówno lokalni winemakerzy, będący codziennie na miejscu, jak i nadzorujący ich poczynania konsultanci. W przypadku win abruzyjskich, sycylijskich, apulijskich i toskańkich jest to Filippo Baccalaro – pochodzący z Piemontu, energiczny i szukający wyzwań winiarz w trzecim pokoleniu, którego chęć zdobywania nowych doświadczeń przywiodła do Abruzji. Pieczę nad winami z Kampanii i Bazylikaty sprawuje Alberto Antonini, wcześniej współpracujący z najznamienitszymi włoskimi producentami takimi jak Antinori czy Frescobaldi, a także winiarniami w USA, Chile, Kanadzie, Urugwaju i Argentynie, gdzie jest współwłaścicielem winiarni Altos Las Hormigas.

Aktywne filtry

Fantini Edizione Cinque Autoctoni VdT Gran Sasso

209,00 zł
Availability: 16 In Stock

Ideą było stworzenie wielkiego wina z połączenia pięciu autochtonicznych odmian z południowych Włoch i zarazem udowodnienie, że właśnie one mogą dać prawdziwie wielkie, szlachetne wino o dużej głębi i elegancji. Winorośl do produkcji tego wina uprawiana jest w Abruzji (Montepulciano i Sangiovese) oraz w południowej Apulii (Primitivo, Negroamaro i Malvasia Nera).