Sangiovese wprawdzie z kontynentu, ale od zaufanych winogrodników. Francesco uważa, że jest to typ wina, który zaraz po otwarciu natychmiast znika, także trzeba się przygotować na lekkie szaleństwo.
Lista produktów marki Altura Vigneto

Giglio czyli skalista wyspa położona u wybrzeży Toskanii, mniej więcej w połowie drogi między Rzymem a Livorno. Rodzina Carfagna założyła tu winnice w roku 1999 i do dzisiaj mieszka w nieużywanym wiatraku, z być może najlepszm widokiem na Morze Śródziemne.

Historia wina Altura Vigneto
Francesco, profesor matematyki, uznał, że uprawa staryżej i cznej autochtoniwinorośli na stromych i skalistych brzegach Giglio będzie dla niego idealnym wyzwaniem. Odzyskujemy, odkrywamy, kultywujemy, dla własnej przyjemności, ale też po to, by dać mocny sygnał w kierunku przeciwnym do przytłaczającej potęgi monokultury rynku nieruchomości komercyjnych i zysku turystycznego, emocjonalnego pustynnienia, wyludnienia.
Dzisiaj to już niemal 4 hektary, twarda i trudnej, całkowicie ręcznej uprawy, jak mówi Francesco, nasza uprawa winorośli nazywana jest „heroiczną”, jak symfonia.

Ansonaco to tradycyjna nazwa najbardziej rozpowszechnionej winorośli, zakorzenionej i zawsze uprawianej na wyspie Giglio, gron Ansonica. Wszędzie tarasy i ogromne skały, susza, bardzo silny wiatr i słońce we wszystkich porach roku, zasolenie, minerały, ogólnie piaszczysta i kwaśna gleba, korzenie, które pchają się do szukania pożywienia i chłodu głęboko pod skałami lub w szczelinach, niskie i niskie plony winnic , ręczna obróbka i zbiór, odmiany rodzime. Na przestrzeni wieków dzięki doborowi naturalnemu i doświadczeniu starych mistrzów-hodowców, doprowadzono do potwierdzenia najbardziej odpowiednich odmian do rozwoju na tym wyjątkowym terytorium, tak pięknym i strasznym.
W naszej ofercie znajdziesz również inne wysokiej jakości wina z Włoch.
Jest 3 produktów.
Ansonaco czyli niesamowite wino na bazie szczepu Ansonica ze skalistej wyspy Giglio u wybrzeży Toskanii. Czegoś takiego nigdy nie próbowaliśmy. Nie schładzać, pić w temperaturze 12 stopni. Czyste szaleństwo i takież terrroir.
Niesamowite wino, stworzone z tradycyjnych i starożytnych gron wyspy Giglio: Sangiovese, Grenache, Malvasia Nera, a także czarnego Moscato i Vermentino, Trebbiano oraz innych w niewielkich ilościach. Wszystko fermentowane wspólnie. Tego trzeba spróbować!