Alvear Moscatel Montilla-Moriles DO
Słodkie, likierowe wino wytwarzane ze szczepu Moskatel, idealnie wkomponowane w kwasowość. Czysta przyjemność.
Montilla-Moriles, to region winiarski w Andaluzji, leżący na południe od Kordoby. Podobnie jak w Jerez, tak i tu, tradycyjnie wytwarza się wina wzmacniane. Podczas ich produkcji dodaje się destylat winny w celu zatrzymania fermentacji, a następnie poddaje dojrzewaniu w dębowych beczkach.
W odróżnieniu od Jerez, gdzie podstawową odmianą jest palomino, w Montilla-Moriles najważniejszy szczep to pedro ximénez. Czołowym producentem jest rodzinna firma Alvear, jeden z najstarszych wytwórców wina w Andaluzji. Historia Alvear sięga roku 1729 kiedy Don Diego de Alvear y Escalera wyprodukował swoje pierwsze wino. Osiem kolejnych pokoleń udoskonalało metody produkcji, modernizowało wytwórnię, dbało o zachowanie dziedzictwa. Tu kultura, tradycja, smak i nowoczesność podążają razem w harmonii i zgodzie. Dumą Alvear jest szczep pedro ximenez, z którego wytwarza się jedno z najsłynniejszych i najlepszych słodkich win Hiszpanii.
W ofercie naszego sklepu dostępne są również inne wina hiszpańskie.
Jest 2 produktów.
Słodkie, likierowe wino wytwarzane ze szczepu Moskatel, idealnie wkomponowane w kwasowość. Czysta przyjemność.
Wielkie wino, wytwarzane z suszonych na słońcu winogron w tradycyjnym systemie solera. Historia firmy sięga 1729 roku. Tu kultura, tradycja, smak i nowoczesność podążają razem w harmonii i zgodzie.