Tinto Quinta da Alorna
Smakowite wino regionalne z Tejo. Soczysty kupaż : Syrah (40%), Castelão (25%), Tinta Roriz (20%) i Alicante Bouschet (15%)
Quinta da Alorna narodziła się z rąk Don Pedro Miguela de Almeidy w 1723 roku. Po zdobyciu trudnego Praça Forte de Alorna w okolicach Goa w Indiach, gdzie zajmował stanowisko wicekróla, otrzymał od króla Portugalii Jana V tytuł pierwszego markiza Alorny oraz posiadłość w Almerim, którą nazwał na cześć swej wiktorii i wybudował przepiękny pałac. Posiadłość obejmuje ponad 2,8 tys. hektarów, z czego prawie 2 tys. ha zajmują lasy, 220 ha przeznaczono na winnice, a resztę na pola uprawne. Poza tym znajdują się tu stajnie i ujeżdżalnie dla koni.
Położona w pobliżu rzeki Tag, która jest z pewnością dominującym elementem tego regionu i wnosi decydujący wkład zarówno na poziomie terroir, jak i na poziomie klimatycznym, w regionie Tejo, posiadłość znana ze swej renomy, jak również z produkcji korków do butelek, czerpanych właśnie z pobliskiego lasu porośniętego m.in. dębami korkowymi.
Uprawia się tu najlepsze odmiany portualskich winorośli jak Alvarinho, Alicante Bouchet, Arinto, Touriga Nacional czy Verdelho, jak i międzynarodowych odmian Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Sauvignon Blanc czy Syrah. Winnicą od ponad pięciu pokoleń zarządza rodzina Lopo de Carvalho, a głównym winiarzem jest Martta Reis Simoes, która tak opisuje wytwarzane wina: „Jesteśmy uprzywilejowani, gdyż nasze winnice rosną na glebach, które dają nam wyjątkową, naturalną kwasowość w gronach, która wyraża się w aromatycznej i zmysłowej świeżości w winie. Szanujemy to, co daje nam natura i zawsze staramy się osiągnąć we wszystkich naszych winach to, co oczywiste: jakość i elegancję! ”
Jest 10 produktów.
Smakowite wino regionalne z Tejo. Soczysty kupaż : Syrah (40%), Castelão (25%), Tinta Roriz (20%) i Alicante Bouschet (15%)
Kupaż lokalnych szczepów (Arinto (40%), Fernão Pires (40%) i Sauvignon Blanc (20%)) - wino smakowite i bezpretensjonalne.
Fascynujący kupaż z ponad 35-letnich krzewów Touriga Nacional i Cabernet Sauvignon z południowego brzegu Tagu. Głębia, nieco surowości, ale i soczystość i elegancja. Niezwykle wino!
Smakowite wino regionalne z Tejo. 1,5 litra pysznego wina z kupażu kilku szczepów : (40%), Castelão (25%), Tinta Roriz (20%) i Alicante Bouschet (15%)
Słodkie, wzmacniane białe wino z Tejo, leżakowane w dębinie, dzięki czemu bogate jest w aromaty wanilii, migdałów, karmelu. Do deseru lub poobiedniej kawy - podawać schłodzone. Pojemność 500 ml.
Dolina rzeki Tag zachwyca bioróżnorodnością i winami. Kupaż Alvarinho i Viogner (fifty-fifty), czarujący i arcy-piękny, pełen egzotyki i nut kwiatowych. Zniewalające wino!
Porywające wino będące wynikiem wyzwania, jakim było połączenie odmiany portugalskiej (Arinto) z odmianą francuską (Chardonnay), podkreślając to, co najlepsze w każdym z nich. Wspaniałe terroir Tejo, unikalne i autentyczne, dało nam wino o nieco bardzo owocowych oraz dymnych nutach jak poranna mgła na rzeką Tag.
Fascynujący kupaż z ponad 35-letnich krzewów Touriga Nacional i Cabernet Sauvignon z południowego brzegu Tagu. Głębia, nieco surowości, ale i soczystość i elegancja. Niezwykle wino!
Fernão Pires czyli najpopularniejsza odmiana Portugalii. Grona zbierane są nieco wcześniej, dzięki czemu mamy niższą zawartością alkoholu i przede wszystkim świeżość i rześkość
Verdeleho, szczep kojarzony głównie z Maderą, choć nad Tagiem udaje się równie wyśmienicie. Pełne owoców cytrusowych i doskonałej kwasowości predestynowanej do połączeń kulinarnych.