Opis smakowy
Niemal cytrynowa, jasna szata. W nosie dominują owoce cytrusowe i egzotyczne oraz złote jabłka, z odrobiną nut dymnych i odbeczkowych. Usta dość intensywne, o świetnej proporcji pomiędzy owocową świeżością oraz kremową strukturą z nutami maślanymi. Długi, przyjemny ii delikatnie mineralny finisz.
Rekomendacje kulinarne
Idealne wino do piersi z kurczaka z ziemniakami gratin i pieczonymi warzywami, do pieczonego dorsza, tajskiego curry z rybami, a także z owocami morza oraz do kremowych miękkich serów.
Proces produkcji
Grona zbierane oddzielnie, tłoczone są w długich i krótkich cyklach, zwykle rankiem. Po sklarowaniu moszczu Arinto fermentuje w kadziach ze stali nierdzewnej w temperaturze 17ºC i zaś Chardonnay w nowych beczkach z dębu amerykańskiego, dojrzewając na drobnym osadzie drożdżowym przez 4 miesiące. Stabilizacja i delikatna filtracja przed butelkowaniem.