Tańsza ale równie atrakcyjna wersja Chianti z apelacji Colli Senesi z należącej do superproducenta Fattoria di Felsina posiadłości Castello di Farnetella.
Lista produktów marki Felsina
Felsina to ikona włoskiego winiarstwa a może i światowego. To absolutna czołówka stale utrzymująca najwyższy poziom win.
.jpg)
Włoskie wino Felsina
Domenico Poggiali kupił gospodarstwo Fèlsina w 1966 roku i zdecydował się zainwestować w jakość wina i wiedzę młodych ludzi.
Pasjonaci uprawy winorośli i wykwalifikowani przedsiębiorcy, Domenico i jego syn Giuseppe Poggiali zmodernizowali zarządzanie terenami wiejskimi bez porzucania ducha tradycji. W ciągu kilku lat hektary winnic powiększyły się o ponad czterdzieści, zmieniła się też dusza i organizacja firmy.
W drugiej połowie lat siedemdziesiątych do firmy dołączył jego zięć Giuseppe Mazzocolin z zadaniem komercyjnego rozwoju firmy. Jego humanistyczna kultura i świadomość odpowiedzialności człowieka za pracę przyczyniły się do rozwoju kultury wina we Włoszech i za granicą, zdobywając pierwsze międzynarodowe nagrody.
Przyjaźń z Luigim Veronellim i współpraca z enologiem Franco Bernabei wytyczyły ścieżkę, która ujawnia się z niezwykłą konsekwencją w winach, począwszy od rocznika 1983, pierwszego z Fontalloro i Rancia, aż po dzień dzisiejszy. Pod kierunkiem Domenico i Giuseppe Poggiali rozpoczęła się podróż, w której od 1990 roku głównym bohaterem jest także Giovanni Poggiali, pierwszy z trojga dzieci Giuseppe.
Produkcja win Felsina
Gospodarstwa w Fèlsinie to: Rancia, Rancino, Arcidosso, Arcidossino / Santa Letizia, Casale di Fèlsina, Fèlsina, Casalino, Santa Maria, San Giuseppe, Ruzzatoio, Molino d’Ombrone, Valli, Molinuzzo, Terra Rossa.
Fèlsina to prawdziwa farma, której najważniejszą działalnością rolniczą, podobnie jak wino, jest produkcja oliwy z oliwek. Od 2002 roku realizuje projekt „Oliwa według Veronellego”, którego celem jest dopasowanie drzewa oliwnego do jego ziemi, oliwy do gaju oliwnego, z którego pochodzi, kierując się tą samą filozofią terroir, którą przyjmujemy w przypadku wina.
Trzy obszary produkcji - Fèlsina, Pagliarese i Boschi - mają odrębne terroir dla każdej z czterech obecnych odmian oliwek - Pendolino, Leccino, Moraiolo i Raggiolo (Correggiolo). Rezultatem jest wyjątkowy olej, który szanuje cechy każdej odmiany oliwek, którego identyfikowalność jest gwarantowana w całym łańcuchu produkcyjnym dzięki praktykom uprawy i technikom przetwarzania, którym towarzyszą ciągłe testy analityczne i degustacyjne.
W 1998 roku Giovanni i jego ojciec Giuseppe Poggiali zainwestowali w technologię produkcji wina ze stali, instrument, który pozwala enologowi i winiarzowi pracować znacznie dokładniej, utrzymując równowagę, spójność i styl.
Jest 9 produktów.
Chianti Colli Senesi Riserva z należącej do Fattoria di Felsina posiadłości Castello di Farnetella. 90% Sangiovese z dodatkiem 5% Caberneta Sauvignon i 5% Merlota.
Wino to jest efektem programu badawczego nadzorowanego przez Fattoria di Felsina. Pochodzi w 85% z Chardonnay z dodatkiem 15% Sauvignon. Odmiany te uprawiane są w pobliżu Castelnuovo Berardenga, w południowej części strefy Classico rejonu Chianti.
Wino od zaliczanej do najlepszych toskańskich producentów - Felsina Berardenga, Winnicy Roku 2009 we Włoszech
Riserva od producenta, który uchodzi za klasyka Toskanii. Winnica roku 2009 we Włoszech wg Gambero Rosso.
Słynne deserowe, “święte” toskańskie wino. Vin Santo to oleiste, gęste wino o bursztynowo – brunatnej poszacie.
Przykład genialnego caberneta z Toskanii. To jego 2 ojczyzna po Bordeaux.
Absolutny hit jakościowy. Winnica roku 2009 we Włoszech wg Gambero Rosso. A w roczniku 2016 - 97 punktów od Decantera!
Hit!!! 'Supertoskan' z najwyższej półki. Wino kultowe.