Terlan Pinot Bianco Tradition Alto Adige DOC
93 punkty od Parkera za ujmujący Pinot Bianco - dowód, że to fantastyczna kraina białych win!
W Terlano uprawa winorośli sięga czasów przedrzymskich. Dzięki dobremu klimatowi i położeniu nad równiną zalewową, okolice Settequerce, San Maurizio i Gries idealnie nadawały się do osadnictwa. Znaleziska archeologiczne, w tym kadzie i naczynia z brązu z V do IV wieku pne, wskazują na wczesną uprawę winorośli.
Przede wszystkim nóż do przycinania Settequerce z późnej epoki żelaza jest uważany za wyraźny dowód uprawy winorośli w okresie prehistorycznym. Kształt małego noża, z ostro zakrzywionym końcem ostrza, jest oczywiście podyktowany jego zastosowaniem do przycinania winorośli, tym bardziej, że ten podstawowy kształt przetrwał przez tysiąclecia z niewielkimi zmianami aż do dzisiaj. Oprócz noża ogrodniczego dodatkowym potwierdzeniem tej teorii są znaleziska dużych ilości pestek winogron, które zostały przypisane do tego samego okresu, a uprawa winorośli w Terlano w późnej epoce żelaza może być traktowana jako fakt historyczny.
Czasami, aby zachować tradycję, potrzebna jest odnowa. To wymaga odwagi i chęci wspólnego działania. Na szczęście nie brakowało jednego i drugiego, gdy w 1893 roku powstała Spółdzielnia Winiarzy Terlano. To, co było wtedy śmiałym odejściem, do dziś się sprawdza. Przynajmniej dla miłośników wina, wina Terlano przyniosły międzynarodową sławę tej małej wiosce w Południowym Tyrolu.
Założenie Cantina Terlano w 1893 r. miało miejsce w czasie, gdy rolnictwo było podstawą regionalnej gospodarki. Jednak oprócz kilku innowacyjnych winiarzy, którzy szukali nowych pomysłów w regionie Rheingau i sprowadzili odmiany winorośli z Niemiec i Francji do Południowego Tyrolu, rolnictwo pod dominacją kilku wielkich właścicieli ziemskich było zacofane.
Właściciele ziemscy byli również dominującym czynnikiem w produkcji wina w regionie. Aby wyzwolić się spod tej dominacji, 24 winiarzy z Terlano postanowiło połączyć siły i założyć Cantina Terlano. Podczas gdy wina czerwone były bardziej popularne w Południowym Tyrolu pod koniec XIX wieku, ze stosunkiem czerwieni do bieli wynoszącym 80:20, Terlano było już dobrze znane jako region wina białego w 1893 roku. Z biegiem lat skupienie się na winach białych zostały skonsolidowane, a dziś stosunek białych do czerwonych w Cantina Terlano wynosi 70 procent białych do 30 procent czerwonych.
Każdego roku świat wina z podekscytowaniem czeka na powitanie nowego rzadkiego wina Terlano. Jaka odmiana będzie tym razem? Jeszcze ważniejsza jest zwykle kwestia liczby lat dojrzewania wina na osadzie. Odpowiedź dotyczy techniki starzenia zastosowanej w przypadku rarytasów Terlano, a mianowicie metody Stockera.
Wszystko zaczęło się, gdy były winiarz Terlan Sebastian Stocker postanowił pójść za francuskim modelem i pozwolić winom dłużej dojrzewać na osadzie. Dziś rzadkie wina rozpoczynają życie jako wybitne roczniki, które dojrzewają przez rok w drewnianych beczkach. Następnie przenoszone są do małych stalowych zbiorników (2500 litrów), gdzie leżakują od dziesięciu do trzydziestu lat – wystarczająco dużo czasu, aby rozwinęły swoją złożoną strukturę i bogactwo aromatów. Kiedy winiarz czuje, że wino osiągnęło doskonałą równowagę i harmonię, jest ono butelkowane. Po kolejnych czterech lub pięciu latach w butelce wino jest gotowe do pełnego wykorzystania. Obecnie szesnaście roczników produkowanych metodą Stockera – są to Pinot Bianco, Chardonnay, Sauvignon Blanc i Cuvee Terlano – przechowywanych jest w małych stalowych zbiornikach, z których najstarszy pochodzi z 1979 roku. Rocznie napełnianych jest tylko 3330 butelek!
Jest 12 produktów.
93 punkty od Parkera za ujmujący Pinot Bianco - dowód, że to fantastyczna kraina białych win!
Pinot Grigio podstawowe ale wielkie wino z Kellerei Terlan.
Bardzo złożony i bogaty Sauvignon od jednego z najlepszych specjalistów od tego szczepu z raju win białych.
Odnoszący sukcesy na całym świecie Chardonnay jest teraz również standardowym towarem w winnicach Terlano. Zarówno jako cuvée, jak i monovarietal regularnie daje bardzo wszechstronne wina o przyjemnej świeżości i bardzo atrakcyjnym aromacie owoców tropikalnych
Kreuth Chardonnay oferuje zrównoważoną kwasowość, kremową strukturę i elegancką grę aromatów. Dzięki swojej złożoności i nucie mineralnej to potężne Chardonnay z obszaru Terlano DOC jest winem bardzo długowiecznym
Nazwany na cześć winiarskiej wioski Tramin w południowo-tyrolskiej części Unterland, Gewürztraminer jest dobrze znanym produktem z oferty białych win regionu. Dzięki kwiatowo-owocowym owocom i wysoce aromatycznym składnikom wino to cieszy się uznaniem i jest szczególnie cenione jako dodatek do azjatyckich potraw.
Aromaty suszonego ananasa z woskiem świecowym i podtekstem wosku pszczelego. Pełne z dużą ilością dojrzałych owoców, a także migdałów i suszonych przypraw, takich jak goździki.
Lagrein jest bez wątpienia jednym z lokalnych bohaterów Południowego Tyrolu, a dzięki połączeniu owocowych aromatów i pikantnych smaków oraz aksamitnych tanin przeżywa prawdziwy renesans. Ta rodzima odmiana ma swoje korzenie w mieście Bolzano w Południowym Tyrolu, ale od kilkudziesięciu lat jest również stałym elementem listy win Terlano
Szlachetny Pinot Noir owocuje na średnich i dużych wysokościach 450 - 600 m n.p.m., gdzie wiatry opadające ze zbocza działają chłodząco nawet w środku lata. Uprawiane tam od połowy XIX wieku.
Delikatne jak drobne inkluzje kwarcu w wulkanicznej skale porfirowej Terlano - oto Sauvignon, która w pełni oddaje swoją nazwę. Quarz to połączenie delikatnej konsystencji, głębi i słonego posmaku, które zapewniło tej szlachetnej bieli międzynarodową renomę - Rudi Kofler ( enolog Terlan)
Ten Sauvignon Blanc jest idealnym towarzyszem szparagów. Winogrona zbierane są osobno, a wino butelkowane nieco wcześniej. Delikatne owoce bukietu i świeże aromaty tworzą subtelne połączenia ze smakiem szparagów
Zrujnowany zamek górujący nad wjazdem do wsi i pochodzący z 1206 roku to majestatyczny widok. Równie potężne i złożone jest szlachetne cuvée z Pinot Bianco, Chardonnay i Sauvignon Blanc. To cuvée Terlano uosabia wszystkie mocne strony regionu w pełnowartościowym, wieloaspektowym winie mineralnym, które wymaga lat leżakowania w butelce, aby osiągnąć swój pełny potencjał