La Purisima Enesencia Varietales Monastrell Dulce
Słodka Enesencia jest wynikiem pozostawienia winogron Monastrell do wyschnięcia do postaci rodzynki naturalnie na winorośli.
Bodegas La Purísima została założona w 1946 roku przez kilku rolników, którzy zjednoczyli się, aby poprawić jakość win Yecla. Ich determinacja i chęć produkowania wspaniałych win doprowadziła ich w 1975 roku do uzyskania tytułu D.O. Było to nie lada osiągnięciem dla tych rolników, którzy zarejestrowali D.O. Nr 27, DO Yecla, czyniąc go jedynym D.O. którego limit mieści się w limicie kadencji miejskiej w stylu najbardziej prestiżowego francuskiego AOC.
Od 1946 roku Bodegas La Purísima wybiera i przetwarza owoce z najlepszych winnic, aby stworzyć w Yecla wielkie wina. Zaangażowanie w jakość, innowacyjność i tradycję winiarską, potwierdzone licznymi międzynarodowymi nagrodami i zaufaniem tysięcy klientów na całym świecie.
Dziś Bodegas La Purísima należy do najważniejszych w regionie i pozostaje wierna duchowi swoich założycieli: Jakość i Autentyczność.
Spółdzielnia zrzesza 280 winogrodników. Wiodącym uprawianym tu szczepem jest Monastrell. Roczna produkcja to 11 – 12 mln litrów wina w większości eksportowanego do Chin, Francji, Belgii i Niemiec. La Purisima ma 60% udziału w sprzedaży całej produkcji wina z tej apelacji. Wina z La Purisima należą do najlepszych win w Hiszpanii biorąc pod uwagę stosunek jakości do cen. Fakt ten został doceniony na wielu regionalnych i krajowych konkursach.
Jest 1 produkt.
Słodka Enesencia jest wynikiem pozostawienia winogron Monastrell do wyschnięcia do postaci rodzynki naturalnie na winorośli.