Opis smakowy
Bursztynowo-pomarańczowy kolor. Aromat miodu gryczanego, suszonych ziół, siana i kandyzowanego imbiru. W ustach świeże, kwasowe, z delikatnymi taninami, z długim posmakiem na finiszu.
Proces produkcji
Winnica biodynamiczna bez chemikaliów od 1988 r. znajduje się na ubogich glebach wapiennych, wyjątkowo niska wydajność, długa maceracja na skórkach, użycie tylko dzikich drożdży, brak klarowania. Dojrzewanie 2,5 roku w tonneaux.
Prasa:
Winicjatywa: Czas na jedno z najbardziej kultowych win tego producenta czyli Jakot, także z rocznika 2017. Za tą nazwą kryje się czyste friulano (znane kiedyś jako tocai friulano) i podobne do poprzednika parametry – 60-letnie krzewy, ponad 20-dniowa maceracja ze skórkami i 30-miesięczne dojrzewanie w dużych, dębowych beczkach. Więcej tu żółtych, suszonych owoców (brzoskwinia, morela), świeżo skoszonego siana, orientalnych przypraw i delikatnych akcentów miodu gryczanego. Skoncentrowane, z solidną budową i wyraźną taniną. Ponownie zachęcam do wykazania cierpliwości – wino ma naprawdę spory potencjał (192 zł). ♥♥♥♥♥