Pur Jus, jak mawiają Francuzi. Niezwykle pijalne, świeże soczyste Villages z aromatami małych czerwonych owoców, z bardzo delikatnymi taninami i doskonałą pijalnością. Glou glou!
Lista produktów marki Michel Guignier

Ziemia musi być jak najbardziej żywa, uprawiana organicznie. Użycie chemii zamyka się w powtórzeniu, przekazie bez transformacji. Kultura organiczna to kultura żywej „alchemii”, która oferuje misję przemiany. W ten sposób każdego roku winorośl i winiarz ubogacają się nawzajem w służbie wspólnej historii. Chcę, aby miłośnicy wina rozbrzmiewali dźwiękiem tej historii i doświadczyli przyjemności degustacji wyjątkowego wina.
Michel z pasją wierzy w różnorodność biologiczną i jakość gleby, a jego winorośle są rozsiane po jego gospodarstwie, które znajduje się w środku lasów otaczających wioskę Vauxrenard. Tutaj krowy rasy Charolaise i koń zwany Bistere pasą się z zadowoleniem na bogatych pastwiskach, a zimą wędrują po winnicach, jedząc trawę, która rośnie pod winoroślą i między rzędami i w ten sposób nawożą naturalnie winnice.

Prócz winnic wokół Vauxrenard, posiada również inne w Fleurie i Moulin a Vent, na których rosną ponad 75-letnie winorośle!. La Bonne Pioche to urocza winnica o powierzchni 7 hektarów w pobliżu Vauxrenard z winoroślami, które mają trzydzieści lat. Jest skierowany na południowy wschód, a gleba to po prostu kruchy granit.
Michel jest wierny uprawie organicznej i biodynamicznej, posiada certyfikaty Agriculture Biologique i Demeter, produkuje wina bez jakichkolwiek dodatków. Bez drożdży przemysłowych, enzymów, zakwaszania, filtrowania, klarowania i siarczynów.
Jest 4 produktów.
Świeże, soczyste, pełne dobrej materii bezapelacyjne Morgon z granitu i kruchych łupków, które nadają winu wyczuwalny smak terroir. Wyraźnie mineralne, głębokie i złożone.
Au Bon Grés, powstające na granitowym podłożu gminy Fleurie Gamay jest z pewnością najsubtelniejszym cuvée Michela Guigniera! W dużej mierze zdominowane przez kwiatowe aromaty i nuty małych czerwonych owoców oraz granatu. Tekstura jest elegancka, taniny aksamitne, a wykończenie finezyjne!
Moncailleux, nasz faworyt! Vin de France z winorośli rosnącej w granicach Moulin à Vent (Michel Guignier odrzuca tę nazwę) o absolutnej finezji. Intensywność, świeżość, mineralność, zniewalająca, jedwabista substancja, czystość aromatów, kwiatów, pieprzu na finiszu i to cudowne napięcie! Boskie beaujolais!