Achillée Pépin White
Innowacyjny projekt dostarczający wina naturalne/biodynamiczne w atrakcyjnych cenach. Bracia Dietrich używają nie tylko swoich gron ale skupują od zaprzyjaźnionych i sprawdzonych producentów organicznych.
ALZACJA
Domaine ACHILLEE - Jean i Pierre Dietrich Achillee, młoda organiczna alzacka posiadłość braci Dietrich. Bracia Dietrich produkują wspaniałe wina z Alzacji w posiadłości Achillee, certyfikowane jako ekologiczne i biodynamiczne. Ich cuvée powstają z 7 alzackich odmian winorośli. Ta młoda, rozwijająca się posiadłość jest już rozpoznawana przez profesjonalne przewodniki: jeden z 2 „producentów roku” w Alzacji wybrancy przez przewodnik Bettane+Desseauve 2020. Posiadłość Achillee znajduje się w Alzacji, w Scherwiller. Rozciąga się na 18 hektarach i obsadzona jest 7 alzackimi odmianami winorośli: Riesling, Pinot Gris, Pinot Noir, Pinot Blanc, Gewürztraminer, Sylvaner, Muscat. Terroir składa się ze żwiru, piaskowca, gliny i łupków.
W 2016 Yves Dietrich i jego dwaj synowie, Pierre i Jean, postanowili założyć wspólny projekt. Wszyscy 3 doskonale się uzupełniają, a role są dobrze rozdzielone: Yves, ojciec, daje swoje bogate doświadczenie w uprawie winorośli. Z doświadczeniem w uprawie winorośli i enologii Jean jest odpowiedzialny za produkcję wina. Natomiast Pierre , absolwent szkoły biznesu w Paryżu, odpowiada za sprzedaż. Wierni swoim zasadom ekologicznym postanawiają zbudować ze słomy całkowicie naturalną winiarnię bioklimatyczną. Dzięki temu przez cały rok utrzymuje się tam ta sama temperatura (około 13 stopni). Jest to również największy do tej pory budynek ze słomy w Europie. Dietrichowie zajmują się rolnictwem ekologicznym od 20 lat, a posiadłość posiada certyfikat biodynamiczny od 2003 r. (certyfikat Demeter). Ich celem jest wywieranie jak najmniejszego wpływu na środowisko: wykorzystują jak najmniej nakładów i chcą, aby ich osiedle było jak najbardziej ekologiczne. Achillee (wymawiaj akilé - z łaciny) to kwiat używany w biodynamice, który równo dzieli promienie słoneczne.
Jest 8 produktów.
Innowacyjny projekt dostarczający wina naturalne/biodynamiczne w atrakcyjnych cenach. Bracia Dietrich używają nie tylko swoich gron ale skupują od zaprzyjaźnionych i sprawdzonych producentów organicznych.
Pomarańczowe wino zrobione z kilku szczepów (niekoniecznie alzackich) przez alzackiego producenta? Brzmi ciekawie - warto zaspokoić ciekawość. Winnica określona jako winnica roku przez francuskie media winiarskie.
Biodynamiczny kupaż Auxerrois, Gewürztraminera, Muscatu, Pinot Blanc, Rieslinga, Sylvanera i Chasselas od braci Dietrich, z winnic rozciągających się z południa na północ Alzacji. Doskonałe wino na piknik.
Ultra soczysty Pét-Nat na bazie Sylvanera (60%) i Pinot Gris oraz kilkunastu innych szczepów alzackich, które stanowią w sumie ok. 10% kupażu. Niezwykła złożoność i głębia. Bierzcie i pijcie!
Kupaż młodych (10-15 lat) i starych (50 lat) krzewów Pinot Noir pochodzący ze żwirowej równiny Scherwiller oraz granitowego wzgórza Rittersberg. Niesamowita lekkość i koncentracja zarazem. Głębia i ów alzacki, jedyny w swoim rodzaju sznyt. Zagadkowe i piękne wino.
Riesling o pięknej intensywności aromatycznej z granitowej gleby Grand Cru Frankstein o niezwykłej głębi, mineralności i bogactwie. Doskonałe wino z wielkim potencjałem leżakowania, co najmniej 10 lat, jak skromnie podaje producent. Warto dać się ponieść...
Ultra soczysty Pét-Nat na bazie Sylvanera (60%) i Pinot Gris oraz kilkunastu innych szczepów alzackich, które stanowią w sumie ok. 10% kupażu. Niezwykła złożoność i głębia. Bierzcie i pijcie!
Odlotowy Riesling z 55 letnich krzewów, pokazujący finezję żwirowych gleb równiny Scherwiller. Koncentracja, głębia i niezwykła wprost możliwość dojrzewania: 20 lat to minimum!