Opis smakowy
Czerwień o dużej głębi z ciemnofioletowymi niuansami. Po otwarciu zalecamy dekantację i dłuższe napowietrzanie. No bardzo owocowy, pełen poziomek, truskawek i ... cytrusów. Usta soczyste, pełne i świeże, pełne czerwonych porzeczek, rabarbaru i truskawek, nieco grillowanego mięsa, orzechów laskowych i gorzkiej czekolady, a nawet nieco kawy. W końcówce nut przyprawowe, wyraźna kwasowość, garbnik i długi, nieco drożdżowo-mineralny posmak.
Rekomendacje kulinarne
Doskonałe do grillowanych mięs, dziczyzny (np. comber z jelenia), również pieczonego w cieście łososia, a nawet deserów na bazie czerwonych owoców, ciemnej czekolady i kawy.
Proces produkcji
Ręczny zbiór, 3/4 gron wyciśnięte stopami, maceracja przez około dziesięć dni, tak lekka, jak to tylko możliwe (proste przepompowywanie wiadrem dwa razy dziennie), fermentacja spontaniczna i leżakowanie w kadziach ze stali nierdzewnej. Butelkowanie bez siarkowania i filtracji.