Raventós i Blanc to jedna z najdłużej udokumentowanych tradycji winiarskich na świecie. Od 1497 roku dwadzieścia jeden pokoleń rodziny Raventós uprawiało tę 90-hektarową ziemię w Sant Sadurní d'Anoia. Z dokumentów historycznych Can Codorníu wiemy, że już w 1497 roku przodkowie uprawiali winnicę na własny użytek i robili moszcz na handel. Co reprezentuje prawdopodobnie najdłuższą udokumentowaną tradycję winiarską w rękach tej samej rodziny w Europie.
Pięć wieków upraw na tych 90 hektarach winorośli i lasów oraz saga związana z tą ziemią z pokolenia na pokolenie. Dziś ta posiadłość winnic, lasów i jezior pozostaje zjednoczona, z 44 parcelami, które obecne dwudzieste pierwsze pokolenie – Pepe Raventós – uprawia zgodnie z biodynamiczną kulturą.
Firma Raventós i Blanc, wierna tradycji, w centrum swojej filozofii produkcji stawia relację między człowiekiem a naturą.
W naszym sklepie dostępne są również inne wysokiej jakości hiszpańskie wina.
Jedno z najlepszych win musujących Hiszpanii, choć od ponad 10 lat nie używa się tu DO Cava, gdyż Pepe Raventós uznał, że lepiej będzie dla tak zasłużonej firmy, używać własnej "apelacji": Conca del Riu Anoia. Kupaż Xarel.lo, Parellady i Macabeu z historycznej i dzisiaj już legendarnej winnicy Vinya dels Fòssils zasadzonej w 1964 roku. Czysty błogostan!
Piękne, różowe wino musujące ze starych krzewów Xarel·lo, Parellada i Macabeo oraz odrobiny Monastrell, który pochodzi z zachodniej części wzgórza Serral i prócz koloru, zapewnia złożoność bez utraty świeżości. Bardzo niskie zbiory i produkcja z powodu ulewnych deszczy, jednak - jak mówi Pepe Raventós - Mimo to w 2020 roku zrobimy mało, ale doskonałe wino. Rzadkość tego rocznika i dobra jakość może sprawić, że stanie się on najbardziej poszukiwanym rocznikiem!
Prezentujemy znakomite Blanc de Blancs z Penedes, w którym ciekawostką jest użycie, oprócz tradycyjnych odmian (Xarel-lo 50%, Macabeu 30% i Parellada 15%) dodatku Malvasia de Sitges 5%. To skomplikowana w uprawie odmiana, która prawie zaniknęła, ale jest klejnotem w produkcji wina, ponieważ ma bardzo wysoką naturalną kwasowość, zatem działa jako naturalny środek zakwaszający, daje też intensywny piękny aromat.