Mamy tutaj fanów wina eko?
Czerwone cuvee z biodynamicznej winnicy Meinklang. Soczyście i intrygująco.

Neusidlersee, niedaleko granicy węgierskiej, Meinklang to coś więcej niż tylko winnica i winiarnia.Jest to w pełni samowystarczalne gospodarstwo rodzinne i społeczność ekologiczna. Zainspirowana przez Rudolfa Steinera i Goethego rodzina Michlits prowadzona przez Anneliese i Wernera Mitchlit przejęła rodzinne gospodarstwo ponad 20 lat temu z marzeniami o kompletnym projekcie rolniczym i winiarskim, który będzie funkcjonować w doskonałej harmonii z naturą. Zaczęli od uprawy organicznej, a 10 lat później przeszli na biodynamikę. Długie, ciepłe dni do późnej jesieni, co jest optymalnym klimatem dla dojrzałości fenolicznej. Tworzą własny kompost z obornika, wytłoków i sadzonek roślin. Oprócz produkcji wina zajmują się hodowlą bydła (chlubą gospodarstwa nie są winogrona, ale stado bydła rasy Angus), a także wiele innych upraw dziedzicznych i kolonii dzikich owadów. Ich winnice otoczone są naturalnymi stawami i porastają dzikie zioła i trawy. Wina fermentują wyłącznie z rodzimych drożdży i są wytwarzane przy minimalnej interwencji.
Bogate w minerały gleby wulkaniczne są idealne dla winorośli. Bazaltowa i lessowa gleba wraz z lekkimi warstwami piasku tworzą żyzne gleby. Są luźne, dobrze napowietrzone i zatrzymują ciepło - idealne warunki dla winorośli. Poprzez małe pęknięcia w skale ich korzenie wnikają na wiele metrów w głąb góry, pochłaniając jej cenne minerały. Najmniejszy region winiarski na Węgrzech (Somlo) ma tylko około 800 ha. Podczas gdy poszczególne miejsca i stoki były pierwotnie podzielone między rody szlacheckie, dziś obszar ten charakteryzuje się wieloma małymi działkami wykorzystywanymi przez samowystarczalnych rolników. Malownicze domki, drzewa owocowe, krzewy i urokliwe ogrody przydomowe wtapiają się w krajobraz górskich winnic.
W naszym sklepie dostępna jest również szeroka oferta win węgierskich.
Jest 8 produktów.
Mamy tutaj fanów wina eko?
Czerwone cuvee z biodynamicznej winnicy Meinklang. Soczyście i intrygująco.
Mamy tutaj fanów wina eko? Warto spróbować, szczególnie w upalny wieczór.
Białe cuvee z biodynamicznej winnicy Meinklang. Lekko, świeżo i przyjemnie.
Super smaczny i doskonale zbalansowany między pestkowymi owocami i rozdrobnionymi jabłkami w Hárslevelü oraz ostrą kwasowością, jasnością i mineralnością z Juhfark. Smakuje jak letnia mikstura z polnych kwiatów, białych owoców, zielonych jabłek i cierpkich cytryn z subtelną drożdżową nutą, która łagodzi intensywną kwasowość.
80% Pinot Noir, 20% Blaufrankisch i Zweigelt (25 mg/l) - zamykany kapslem różowe frizzante. Bardzo niebezpiecznie pijalne!
Tamlyn Currin z portalu Jancis Robinson: "Wsadziłam go do lodówki na pół godziny, zanim spróbowałem po raz pierwszy, i gdy był jeszcze zimny, smakował street artem (czerwony, fioletowy, czarny rozpryskiwany na cegłach, chodnikach, dachach). „Krumping!” – napisałem, nie mogąc wymyślić ani innego słowa, aby opisać fenomenalną, nieskrępowaną, hipnotyzującą energię tego małego wina. Rozgrzewając się w kieliszku i butelce, smakował jak ragtime jazz, jak słodka melodia wiśni maraschino, grając głośniej i bardziej natarczywie, budując w ten sposób urokliwy finisz. Mogłabym, nabazgrałam w notesie, pić to każdego dnia mojego życia!"
Mieszanka Welschrieslinga, Pinot Gris i Traminera, wszystkie poddane 5-7 dniowej maceracji na skórze. Certyfikowana hodowla biodynamiczna, spontaniczna fermentacja w stali nierdzewnej, brak filtrowania i klarowania oraz bardzo niska zawartość siarczynów. Naturalnie mętne, nuty moreli i złocistych jagód.
Graupert w miejscowych dialekcie, to dzikość, nieokiełznanie. Wino, które rodzi się wolne wśród stad krów i które daje szansę na delektowanie się Zweigeltem w jego najdzikszej i najbardziej pikantnej formie.
Graupert to dzikość, nieokiełznanie. To właśnie w miejscowych dialekcie oznacza nazwa tego Grauburgundera (Pinot Gris). Kompletnie puszczona, dziko rosnąca winnica, która daje niezwykłą jakość owocu, zaś w winifikacji czystą, bezwstydną niemal nagość. Piękne i sycące w swej mineralnej materii wino, pachnące owocem grejpfruta i pełną kwiatów łąką.