Ta wyjątkowa, umiarkowanie musująca mieszanka Pet Nat, składająca się w 70% z Trebbiano i 30% z Malvasia di Candia, jest orzeźwiająca dzięki pikantnym, cytrusowym smakom, a także lekko pikantnymi, ziołowym nutom.
Lista produktów marki Mirco Mariotti

Mirco Mariotti, biolog, róweniż po studiach enologicznych na Uniwersytecie Najświętszego Serca w Piacenzy, odziedziczył w 2009 roku, po swoim ojcu, małą winiarnię w Bosco Eliceo we wschodniej części Emilii-Romanii, a wraz nią stare krzewy rosnące zaledwie 300 metrów od Morza Adriatyckiego i mające często ponad 100 lat, na oryginalnych podkładach, z korzeniami sięgającymi nawet do dwóch metrów w głąb piaszczystej gleby. Wykorzystuje proces selezione massale, najprościej rzecz ujmując wybiera najlepsze stare krzewy winorośli w winnicy i rozmnaża je przez sadzonki.
Charakterystyka wina Mirco Mariotti
Wina są szorstkie, ale zachwycające, a dzięki uprawie winorośli tak blisko plaży, mają ów niezwykły słonawy posmak. Grona są zbierane ręcznie, fermentują w betonowych kadziach. Aby rozpocząć drugą fermentację, dodawany jest moszcz ze zbiorów z tego samego roku (wcześniej schłodzony).

Wina są nazywane na cześć lokalnych gier karcianych, w które miejscowi grają "ochlapując się frizzante z lokalnych odmian", jak mówi Mirco. Oldschoolowe wina fermentowane w butelkach (rifermentato in bottiglia) z rdzennych szczepów jak Trebbiano Romagnolo i niezwykle rzadka, czerwona odmiana Fortana, pikantna i dzika, z wysoką kwasowością i nutami czarnej wiśni i poziomki, czasami nawet nieco gorzka jak wermut.
Niezwykły i niemal zawsze uśmiechnięty człowiek i zjawiskowe wina!
W naszej ofercie dostępne są również inne wina włoskie.
Jest 4 produktów.
Surliè!, wino musujące z pradawnego szczepu Fortana, z aromatami wiśni, arbuza, czerwonych porzeczek i rabarbaru oraz typowymi nutami pieprzu i mineralnością. Na podniebieniu soczyste, cierpkie czerwone wiśnie, goryczka z rabarbaru i jakby twarogowa słodycz. Długi finisz z bardzo przyjemną słoną nutą, charakterystyczną dla win Mirko.
Fortana w wersji różowej – pikantne dzikie wino z wysoką kwasowością, nutami czarnej wiśni i poziomki z gorzką nutą przypominającą wermut. Podobne do Lambrusco di Sorbara, ale z bardziej pikantną złożonością. Doskonałe w tej cenie!
100-letnie krzewy Garganegi rosnące niemal nad samym Adriatykiem. 7 dni macecracji na skórkach i w nosie pojawiają się melon, mandarynka, kumkwat i liczi, z mineralno-słonym i nieco cierpkim finiszem. Doskonałe na imprezy, pikniki, a także randki.