Lista produktów marki Tokaj Hétszőlő

tokaj hetszolo

Tokaj Hetszolo - pięć wieków historii

Tajemnicza góra Tokaj… widziana z góry wznosi się ponad jesiennymi mgłami, jej zbocza mienią się złocistymi winoroślami, a jej wierzchołek góruje nad rozległą równiną węgierską aż po daleki południowy horyzont. Przy dobrej pogodzie widać nawet Słowację i Ukrainę. Tokaj Hetszolo to niekwestionowany król węgierskich winnic. Góra Tokaj położona jest na północy kraju, 230 km na wschód od Budapesztu. To legendarne miejsce produkuje wyjątkowe węgierskie wina, serwowane na dworze Ludwika XIV, który o Tokaju powiedział, że to „Król Wina i Wino Królów”.

wino tokaj

Czytaj więcej

„7 winnic” = Hét-szőlő

W każdej koronie jest klejnot. Po południowej stronie Tokaju cesarski majątek Tokaj-Hétszőlő posiada najbardziej urodzajne ziemie i najlepsze winorośle, a od 1502 roku przyroda obdarza tu swoimi owocami hojniej niż gdziekolwiek indziej. Powstanie majątku nie jest dziełem przypadku: rodzina Garai po prostu wybrała 7 najlepszych winnic na Górze Tokaj, stąd nazwa: Hét-Szőlő oznacza po węgiersku „7 winnic".

Wyjątkowe i szlachetne terroir

Wina, tak wspaniałe, nigdy nie miały pozostać tajemnicą na długo… działki majątku Tokaj-Hétszőlő zostały sklasyfikowane jako Tokaj Premier Cru już w 1772 r., kiedy majątek należał jeszcze do Cesarstwa Austro-Węgierskiego. To wyróżnienie jest hołdem dla wyjątkowych cech tego, co jest wyjątkowym terroir.

Po zawirowaniach II wojny światowej i okresu komunizmu posiadłość ponownie odrodziła się w grudniu 1991 r. W 2009 r. winnicę zakupił Michela Reybier, właściciel Château d'Estournel . Obecnie współwłaścicielami są Francuzi z firmy ubezpieczeniowej G.M.F. posiadający także Chateau Beychevelle w Bordeaux. Całkowicie organiczna uprawa winorośli koncentruje się na 55 ha wokół szczepów Furmint, Harslevelü, Köverszölö, Muscat Lunel. Produkowane tu co roku wina - Szamor odni, Furmint, Hárslevelú i Muscotaly oraz z późnego zbioru - Hárslevelú i Furmint, a w szczególności unikatowe Aszu, to wielka duma firmy.

Natura sprzysięgła się, aby ponownie połączyć wszystkie warunki niezbędne w posiadłości Tokaj-Hétszőlő do rozkwitu tak poszukiwanego Botrytis cinerea - ziemia jest prawdziwym skarbem. Ale jeśli chodzi o wino, nigdy nie można brać niczego za pewnik. Zainspirowani tajemniczą mocą pojedynczego miejsca, mężczyźni starali się zebrać swoje know-how, aby promować ten wyjątkowy dar, podejmując decyzje bez kompromisów i kontrolując plony w ciągłym poszukiwaniu najwyższej jakości.

Przez długi czas uważano, że mieniący się kolor Aszús z Tokaj-Hétszőlő był oznaką złota… Alchemicy badali nawet to dziwne zjawisko, ale nie znaleźli wyjaśnienia. Jedno jest pewne: specyfika terroir Hétszőlő daje wina o wielkiej harmonii i niezrównanej złożoności, nasycone gładkością i aromatem charakterystycznym dla gleb lessowych.

 

Aktywne filtry

Hétszőlő Tokaj Sweet Szamorodni Domaine Imperial

135,00 zł
Availability: 22 In Stock

Szamorodni to historyczna kategoria winiarska Tokaja, podobnie jak 3 Puttonyos Aszú. Mają one zasadniczo to samo bogactwo i styl w aromacie i smaku. Przy produkcji Sweet Szamorodni wykorzystane są winogrona z upraw organicznych
Hétszőlő. Dzięki stosunkowo umiarkowanej słodyczy i doskonałej równowadze jest to rodzaj wina w stylu aszú, które tworzy znakomitą i bogatą harmonię z wyśmienitymi potrawami, a niekoniecznie tylko z deserami.

Hétszölö Tokaji Aszú 5 Puttonyos

264,00 zł
Availability: 2 In Stock

Tokaj Aszú to unikatowe słodkie białe wina z Tokaju. Cieszą się sławą na całym świecie dzięki 100 % zawartości winogron szczepu Furmint pochodzących z Posiadłości Tokaj-Hétszőlő. Tokaj ten zawdzięcza swe niezrównane bogactwo aromatów szlachetnej pleśni Borytris Cinerea, która znacząco podnosi zawartość cukru. Przejrzałe jagody tracą wodę i stają się suche, co w języku węgierskim oznacza termin « aszú ». Stąd winobranie odbywa się możliwie jak najpóźniej. Owoce Aszú zbierane są ręcznie, w ilości od 6 do 8 kilogramów dziennie na osobę. Po okresie miesięcznej fermentacji w kadziach wino dojrzewa następnie w dębowych beczkach przez dwa lata, a kolejny rok leżakuje w butelkach.