Opis smakowy
Kolor niemal czarny z delikatnymi rubinowymi refleksami. W nosie aromaty fiołków, jeżyn i ciemnych jagód ze zdecydowanymi nutami balsamicznymi i przyprawowymi. Równie zwarty, co lekki i złożony, z intrygującym echem czarnego pieprzu i lukrecji. Intensywne i długie.
Rekomendacje kulinarne
Znakomite do dziczyzny oraz mięs pieczonych i z grilla (karkówka, steki).
Proces produkcji
Ręczne zbiory, część gron jest odszypułkowana, podczas gdy inne pozostawia się jako całą kiść. Naturalna fermentacja w stalowych pojemnikach i maceracja nie dłuższa niż 10 dni. Fermentacja malolaktyczna odbywa się w dużych ściętych beczkach z francuskiego dębu z różnych (prawie wyczerpanych) pasaży, mieszając szlachetny osad. Dojrzewa w dużych beczkach przez co najmniej 8-10 miesięcy. Butelkowane bez klarowania i dodatków enologicznych, z wyjątkiem małych dawek dwutlenku siarki.