Lista produktów marki Ricasoli

wina ricasoli

Nazwisko Ricasoli jest kojarzone z winem począwszy już od 1141 roku, kiedy to zamek Brolio przeszedł w ręce właśnie tej rodziny. Ponieważ jest to rodzina arystokratyczna, która przez wieki brała aktywny udział w życiu społecznym, kulturalnym i politycznym to zapiski dotyczące jej historii sięgają aż VII wieku. Dziś winnicą zarządza Francesco Ricasoli - 32 Baron Brolio, który łączy wielowiekową tradycję z najnowszymi możliwościami technicznymi by móc zaoferować, koneserom z całego świata, cudowne, klasyczne chianti.

Czytaj więcej

Historia wina Ricasoli

 

Osobą jednak, która na przestrzeni dziejów najmocniej przyczyniła się nie tylko dla winnicy ale i dla całego regionu bez wątpienia był Bettino Ricasoli, zwany Żelaznym Baronem. On to w roku 1830, jako młody, zaledwie 20-to letni chłopak, zostając kolejnym baronem Brolio, rozpoczął pracę nad stworzeniem wina zdolnego konkurować z, uznawanymi wtedy za najlepsze, winami francuskimi. Dzięki wyjątkowemu terroir Brolio, ale przed wszystkim dzięki pasji, nauce, licznym podróżom do różnych krajów oraz wierze w nowinki techniczne, w końcu mu się to udało. Sukces przyszedł w roku 1867, kiedy to wina z Brolio zostały nagrodzone złotym medalem, najważniejszej wtedy dla branży, Paryskiej Wystawy. Nie do pominięcia jest również fakt, że Bettino był wybitną postacią włoskiej areny politycznej, w swoim czasie również Premierem Włoch. Funkcje te pozwoliły mu na odegranie kluczowej roli dla rozwoju winiarstwa Toskanii. To właśnie dzięki jego staraniom region został zmodernizowany: powstała sieć dróg i kolei. Stawiał na edukację rolników, na jakość uprawianych przez nich winogron i tworzonych win. Założył Włoską Szkołę Winiarską. A na koniec to co najważniejsze! W roku 1872 spisał pierwszą recepturę wina Chianti.

Aktywne filtry

Ricasoli Brolio Chianti Classico DOCG

105,00 zł
Availability: 8 In Stock

Chianti Classico od legendy apelacji i jedno z najstarszych producentów Toskanii, uprawiane na pięciu najbardziej reprezentatywnych glebach w Brolio: Macigno del Chianti (piaskowiec), Scaglia Toscana (galestro), Monte Morello (alberese), osady morskie (piaszczyste osady i glina na głębszych poziomach) oraz Starożytne Tarasy Fluwialne (osady muliste z gliną). Eleganckie, pachnące i soczyste. 

Ricasoli Antico Feudo della Trappola Toscana IGT
  • Obecnie brak na stanie

Ricasoli Antico Feudo della Trappola Toscana IGT

74,00 zł
Availability: Out of stock

Intrygujący kupaż Sangiovese, które uprawia się na wapiennej glebie gliniastej, powszechnie znanej jako alberese, oraz Cabernet Sauvignon i Merlot  sadzone na gliniastych glebach w pobliżu doliny rzeki Arbia. Jak pisał Decanter: "Rozkoszuj się smakiem wiśni, czerwonej śliwki i ciemnej czekolady, a następnie delektuj się nutą świeżego tymianku i estragonu".

Ricasoli Torricella Bianco Toscana IGT

129,00 zł
Availability: 4 In Stock

Macigno del Chianti, gleba potocznie zwana Arenarie, złożona z piasków i skał, dobrze osuszona i uboga w materię organiczną. To tutaj właśnie powstaje Chardonnay Torricella, w winnicy położonej na wysokości ponad 400 metrów nad poziomem morza. Mineralne i charakterne wino, biała dusza Brolio.