Grappa Di Casalferro Castello Di Brolio
Grappa di Casalferro ma krystalicznie czysty kolor oraz przyjemny, winny bukiet z eleganckimi tonami marmolady.
Nazwisko Ricasoli jest kojarzone z winem począwszy już od 1141 roku, kiedy to zamek Brolio przeszedł w ręce właśnie tej rodziny. Ponieważ jest to rodzina arystokratyczna, która przez wieki brała aktywny udział w życiu społecznym, kulturalnym i politycznym to zapiski dotyczące jej historii sięgają aż VII wieku. Dziś winnicą zarządza Francesco Ricasoli - 32 Baron Brolio, który łączy wielowiekową tradycję z najnowszymi możliwościami technicznymi by móc zaoferować, koneserom z całego świata, cudowne, klasyczne chianti.
Osobą jednak, która na przestrzeni dziejów najmocniej przyczyniła się nie tylko dla winnicy ale i dla całego regionu bez wątpienia był Bettino Ricasoli, zwany Żelaznym Baronem. On to w roku 1830, jako młody, zaledwie 20-to letni chłopak, zostając kolejnym baronem Brolio, rozpoczął pracę nad stworzeniem wina zdolnego konkurować z, uznawanymi wtedy za najlepsze, winami francuskimi. Dzięki wyjątkowemu terroir Brolio, ale przed wszystkim dzięki pasji, nauce, licznym podróżom do różnych krajów oraz wierze w nowinki techniczne, w końcu mu się to udało. Sukces przyszedł w roku 1867, kiedy to wina z Brolio zostały nagrodzone złotym medalem, najważniejszej wtedy dla branży, Paryskiej Wystawy. Nie do pominięcia jest również fakt, że Bettino był wybitną postacią włoskiej areny politycznej, w swoim czasie również Premierem Włoch. Funkcje te pozwoliły mu na odegranie kluczowej roli dla rozwoju winiarstwa Toskanii. To właśnie dzięki jego staraniom region został zmodernizowany: powstała sieć dróg i kolei. Stawiał na edukację rolników, na jakość uprawianych przez nich winogron i tworzonych win. Założył Włoską Szkołę Winiarską. A na koniec to co najważniejsze! W roku 1872 spisał pierwszą recepturę wina Chianti.
Jest 9 produktów.
Grappa di Casalferro ma krystalicznie czysty kolor oraz przyjemny, winny bukiet z eleganckimi tonami marmolady.
Grappa Riserva Castello di Brolio powstała w wyniku destylacji wytłoczyn po szlachetnym Chianti Classico.
Chianti Classico od legendy apelacji i jedno z najstarszych producentów Toskanii, uprawiane na pięciu najbardziej reprezentatywnych glebach w Brolio: Macigno del Chianti (piaskowiec), Scaglia Toscana (galestro), Monte Morello (alberese), osady morskie (piaszczyste osady i glina na głębszych poziomach) oraz Starożytne Tarasy Fluwialne (osady muliste z gliną). Eleganckie, pachnące i soczyste.
Tęgie Chianti Classico Riserva z klasycznych pięciu gleb w Brolio, usianych kamienistymi fragmentami, które dodają bogactwa mineralnego. Do długiego przechowywania, choć już dzisiaj da sporo radości przy stole.
Intrygujący kupaż Sangiovese, które uprawia się na wapiennej glebie gliniastej, powszechnie znanej jako alberese, oraz Cabernet Sauvignon i Merlot sadzone na gliniastych glebach w pobliżu doliny rzeki Arbia. Jak pisał Decanter: "Rozkoszuj się smakiem wiśni, czerwonej śliwki i ciemnej czekolady, a następnie delektuj się nutą świeżego tymianku i estragonu".
Macigno del Chianti, gleba potocznie zwana Arenarie, złożona z piasków i skał, dobrze osuszona i uboga w materię organiczną. To tutaj właśnie powstaje Chardonnay Torricella, w winnicy położonej na wysokości ponad 400 metrów nad poziomem morza. Mineralne i charakterne wino, biała dusza Brolio.
Świeży i aromatyczny toskański kupaż Chardonnay, Malvasii i Sauvignon Blanc, idealny na aperitif, idealny do całej reszty. Natychmiastowa przyjemność!
Młode, wszechstronne i przede wszystkim żywe Rosé na bazie Sangiovese i Merlot. Czysta przyjemność!
Rocca Guicciarda, jedna z najważniejszych posiadłości rodu Ricasoli. Sangiovese z odrobiną Merlot, złożone i harmonijne, w tradycyjnym stylu i o swoistej lekkości jak na 18-miesięczne dojrzewanie w beczkach.