Firma Guerrieri Rizzardi powstała w wyniku połączenia sił dwóch starych winiarskich rodów z Veneto: hrabiów Guerrieri z Bardolino i hrabiów Rizzardi wytwarzających wina w regionie Valpolicella. Później dołączono do tego kilkuhektarową winnicę w Dolce w dolinie Adygi, wreszcie w roku 1970 zakupiono winnicę Costeggiola w Soave. Misją firmy jest, przy zachowaniu kilkusetletniej winiarskiej tradycji, poszukiwanie wszelkich innowacji, dzięki którym wytwarzane w posiadłości wina będą coraz lepsze. Ta filozofia prowadzi do ograniczania wydajności - obecnie na znacznie niższym poziomie od dozwolonego w apelacji, tak by wina były w naturalny sposób bogate i w pełni wyrażały istotę terroir. Doceniają to winiarscy krytycy od Gambero Rosso po Decanter, przyznając winom od Guerrieri Rizzardi bardzo wysokie oceny. W listopadzie 2010 roku głowa rodziny, hrabina Maria Cristina Rizzardi, otrzymała z rąk Prezydenta Republiki prestiżowy order Cavaliere del Lavoro za szczególny wkład w rozwój włoskiego winiarstwa. Dołączyła tym samym, jako pierwsza kobieta, do elitarnego grona wielkich osobistości włoskiego świata win takich jak Piero Antinori, Vittorio Frescobaldi i Diego Planeta.
Włoska klasyka czyli Soave Classico z winnic na bazaltowych wzgórzach o zwartych glebach zlokalizowanych w sercu Soave Classico, przed zabytkowym zamkiem Soave i na zboczu wzgórza Cru w Costeggiola. To wino jest połączeniem tych dwóch winnic Cru. Autochtoniczny szczep Garganega.
Guerrieri Rizzardi, jeden z najbardziej renomowanych winiarzy w regionie Veneto wytwarza swoje Prosecco Guerrieri Rizzardi z winogron dojrzewających w winnicy Farra di Soglio na wzgórzach Conegliano, na lekkich wulkanicznych glebach.
Klasyczne Chiaretto, żywe, orzeźwiające i smakowite, stworzone z gron zebranych z winnic w wioskach Cavaion i Bardolino, na wzgórzach po wschodniej stronie jeziora Garda. Nazwa jest prostą grą dwóch pierwszych sylab Chi-a-ret-to (KLUCZ-A).
Ta urokliwa, pełna owocu Valpolicella Rizzardich stanowi znakomity wstęp do całej gamy czerwonych win produkowanych przez tę znakomitą rodzinę z okolicach Werony. Wino z nerwem, o nieco rustykalnym charakterze, soczyste i przyjemnie lekkie.
POJEGA to będąca w rękach rodziny Rizzardi od XVII wieku, pojedyncza, zabytkowa winnica o wyjątkowym klimacie i podłożu leżąca w pobliżu Negrar, w samym centrum produkcji win Valpolicella. Metoda ripasso, którą wytworzono wino, polega na powtórnej fermentacji na wyciśniętych owocach wcześniej użytych do produkcji amarone. Wino zachwyca ziołową nutą, owocowością i czystością.
Legendarne Amarone pochodzące z 3 słynnych Crus: Calcarole, Pojega i Rovereti. Bardzo skoncentrowane i bogate wino z mocnymi aromatami dojrzałych wiśni, śliwek, korzennych przypraw, gorzkiej czekolady i tytoniu. Nagrodzone przez Decanter platynowym medalem dla najlepszego Amarone.
Villa Rizzardi Amarone Riserva produkowana jest z winogrona pochodzących z legendarnej winnicy Pojega, gdzie średni wiek winorośli wynosi co najmniej 30 lat, i tylko w najlepszych rocznikach. Może być przechowywana przez wiele lat. Jest butelkowana 4 lata po zbiorach i po spędzeniu co najmniej 36 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. Potężne i piękne wino.
Amarone z pojedynczej winnicy Calcarole produkowane jest tylko w najlepszych rocznikach i w ograniczonych ilościach. Calcarole to winnica tarasowa (marogne) do 230 m n.p.m., w sercu Negrar w rejonie Valpolicella Classico. Jest to lokalizacja o szczególnie ciepłym mikroklimacie, glebach wapiennych i korzystnej ekspozycji południowo-zachodniej.
Często opisywane jako eleganckie w stylu, równoważące moc i koncentrację, świeżością i czystością intensywnych, ciemnych owoców. Przeznaczone do długiego starzenia.