Opis smakowy
Niezwykle intensywne aromaty czarnych jagód, wiśni i korzennych przyprawy. Eleganckie, czyste, niezwykle mineralne, pełne owocu wino, o wyrazistych, czekoladowych niuansach. Dobra kwasowość równoważy wysoki alkohol i słodycz. Wspaniałe do dzikiego ptactwa, duszonej wołowiny, polędwicy wołowej z rusztu, dziczyzny oraz Pecorino, Cimbro, Parmezanu i innych twardych, dojrzewających serów. Zalecamy dekantację.
Proces produkcji
Ręczny zbiór ze ścisłą selekcją (niska wydajność 45 hl/ha), tradycyjne suszenie kiści w małych skrzynkach w starych suszarniach Pojegi. Powolna, trwająca ponad 30 dni fermentacja alkoholowa w kontrolowanej temperaturze 25°C - 38°C w kadziach ze stali nierdzewnej, malolaktyczna już w barriques Dojrzewanie przez 12 miesięcy w dębowych beczkach 2,25 hl, a później 24 miesiące w dębowych beczkach 25 hl. Po butelkowaniu, wino dojrzewa przez kolejnych 12 miesięcy w piwnicach producenta.