Domaine du Trapadis Esprit Vin de France
Doskonały codzienny Grenache z Doliny Rodanu z certyfikowanej organicznej uprawy.
Domaine du Trapadis należy do rodziny Charavin od 1850 roku. Helen Durand, córka Michèle Charavin, reprezentuje czwarte pokolenie winiarzy. W 1996 roku Helen zdecydowała się prowadzić gospodarstwo w ramach rolnictwa ekologicznego, szanując winorośl i terroir. Słowo trapadis pochodzi od słowa „trapalas” oznaczającego „dziurę” w języku prowansalskim, co odnosi się do ważnej podziemnej jaskini i naturalnego źródła w miejscowości Rasteau.
Podążając ścieżką swoich dwóch pradziadków, Helen Durand zabutelkował swoje pierwsze wino w wieku 16 lat i od 1996 roku ma pełną kontrolę nad domeną. W ciągu ostatnich kilku lat styl winiarski Helen przeszedł znaczącą zmianę z mniejszą interwencją i delikatniejszej ekstrakcji, poszukując większej świeżości i definicji terroir w swoich winach.
Winnice zajmują powierzchnię 35 hektarów m.in. w apelacjach Rasteau i Cairanne.
Jest 5 produktów.
Doskonały codzienny Grenache z Doliny Rodanu z certyfikowanej organicznej uprawy.
Organiczne wino wykonane tradycyjnymi metodami rzemieślniczymi w dolinie Rodanu z typowych odmian, przede wszystkim 80% to Grenache i po 10% Carignan i Mourvedre.
"Les Perrière" z Roaix w regionie Côte du Rodan to mocne wino o doskonałej równowadze kwasowości i garbników. 70% to Grenache, po 15% Carignan i Mourvedre.
"Małe wybrzeże" Trapadis na wybrzeżu Rodanu to biodynamiczne wino, które ma świeżość i owocowość, ale też finezję Côtes du Rhône.
"Małe wybrzeże" Trapadis w wersji białej. 100% biały Grenache pełen świeżości i owoców. Naturalne wino o stosunkowo niskiej kwasowości i pięknej krągłości.