Lista produktów marki Weingut Bründlmayer

wino brundlmayer

Austriackie wina Bründlmayer

„Nasze winnice to nasza fortuna” mówi Willi Bründlmayer, od wielu lat czołowa postać regionu Kamptal i całego austriackiego winiarstwa oraz synonim najwyższej jakości win.

Każdy rocznik jego win pokazuje dlaczego jest jednym z najlepszych winiarzy w Austrii. Według krytyków wina Bründlmayera mają niezrównaną finezję, elegancję i złożoność. Dosadnie ujął to Peter Moser w swoim przewodniku „The Ultimate Austrian Wines Guide 2019/20”: „Prawie każde wino, od najlżejszego grüner veltlinera po wina czerwone i musujące, ma wszystko, czego potrzeba, aby być najlepszym w swojej kategorii”. Zaś magazyn Decanter zaliczył Bründlmayera do prestiżowej grupy 50 osób, które zmieniają świat wina.

Czytaj więcej

Produkcja wina Bründlmayer
 

Uprawa organiczna, stosowana od lat przez Bründlmayera od dawna przestała być wyróżnikiem, gdyż praktykuje ją coraz więcej winiarzy, warto natomiast zwrócić uwagę na specjalny, rzadko w Kamptal stosowany, system przycinania winorośli, zwany Lyra, który zapewnia krzewom lepsze warunki wietrzenia i ekspozycji na słońce. Większość win fermentuje w kadziach ze stali nierdzewnej, po czym część z nich dojrzewa w dębowych beczkach. Chardonnay i pinot gris oraz niektóre veltlinery fermentują w 300 litrowych beczkach dębowych i (wyjątkowo) w beczkach z drzewa akacjowego

Aktywne filtry

Availability: 2 In Stock

Veltliner z winnic tarasowych, gdzie panują doskonałe warunki klimatyczne i geologiczne. Winorośl rosnąca w wyższych partiach, na kamienistych glebach, daje pachnące i trwałe wina, zaś niżej położone tarasy z warstwami lessowymi wzbogacają je o cieplejsze akcenty, wspólnie tworząc pełnię i owocowy urok. Klasyczny Kamptaler Veltliner z imponującą głębią i elegancją. 

Availability: 2 In Stock

Steinmassl to kamienne dłuto, rzemieślnik Erste Lage. Winnice znajdują się na grzbiecie, który wznosi się od 340 m n.p.m. na południowym wschodzie do 240 m n.p.m., z szerokim ramieniem rozciągającym się na południowy zachód. Winorośl na Steinmassl rośnie na gnejsie Gföhl, pierwotnej, krystalicznej skale macierzystej południowego Waldviertel. Grand Cru ze znakomitego rocznika o dobrym potencjale starzenia.

Availability: Out of stock

Wino pochodzące z 50-letnich krzewów. „Alte Reben” czyli „stare winorośle” są mniej wydajne, ale korzystają z dobrze rozwiniętego i szeroko rozgałęzionego systemu korzeniowego, dzięki czemu wina produkowane z tych winnic są szczególnie skoncentrowane i dojrzałe.

Eleganckie i zaskakująco spójne wino, świetny Grüner ze znakomitego rocznika.

Availability: Out of stock

Langenloiser Käferberg Erste Lage, to ciepłe, chronione przed wiatrem terroir na wysokości od 310 do 345 m n.p.m. z ekspozycją południową i południowo-wschodnią. Gleba (wapienno-gliniaste osady morskie) jest podobna do tej ze słynnego Château Petrus w Pomerol, nazwa zaś odnosi się do właściciela, Cheuerperga (1317), w czasach józefińskich przemianowanego na Käferberg. Wielkie wino klasy Grand Cru.

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website