Świeże, czarujące, cytrusowo-kwiatowe i pieprzne, nieskomplikowane i łatwe do picia wino! Polecamy na co dzień.
Lista produktów marki Weingut Bründlmayer

Austriackie wina Bründlmayer
„Nasze winnice to nasza fortuna” mówi Willi Bründlmayer, od wielu lat czołowa postać regionu Kamptal i całego austriackiego winiarstwa oraz synonim najwyższej jakości win.
Każdy rocznik jego win pokazuje dlaczego jest jednym z najlepszych winiarzy w Austrii. Według krytyków wina Bründlmayera mają niezrównaną finezję, elegancję i złożoność. Dosadnie ujął to Peter Moser w swoim przewodniku „The Ultimate Austrian Wines Guide 2019/20”: „Prawie każde wino, od najlżejszego grüner veltlinera po wina czerwone i musujące, ma wszystko, czego potrzeba, aby być najlepszym w swojej kategorii”. Zaś magazyn Decanter zaliczył Bründlmayera do prestiżowej grupy 50 osób, które zmieniają świat wina.
Produkcja wina Bründlmayer
Uprawa organiczna, stosowana od lat przez Bründlmayera od dawna przestała być wyróżnikiem, gdyż praktykuje ją coraz więcej winiarzy, warto natomiast zwrócić uwagę na specjalny, rzadko w Kamptal stosowany, system przycinania winorośli, zwany Lyra, który zapewnia krzewom lepsze warunki wietrzenia i ekspozycji na słońce. Większość win fermentuje w kadziach ze stali nierdzewnej, po czym część z nich dojrzewa w dębowych beczkach. Chardonnay i pinot gris oraz niektóre veltlinery fermentują w 300 litrowych beczkach dębowych i (wyjątkowo) w beczkach z drzewa akacjowego
Jest 9 produktów.
Tarasowy Riesling z winnic znajdujących się na wysokości między 200 a 300 m, na przecięciu Dunaju i doliny Kamptal. Dojrzałość i pełnia winogron wynikają z dobrego nasłonecznienia w ciągu dnia, zaś nocą, chłodne powietrze z regionu Waldviertel, pozwala zachować świeżość i owocowość odmiany.
Veltliner z winnic tarasowych, gdzie panują doskonałe warunki klimatyczne i geologiczne. Winorośl rosnąca w wyższych partiach, na kamienistych glebach, daje pachnące i trwałe wina, zaś niżej położone tarasy z warstwami lessowymi wzbogacają je o cieplejsze akcenty, wspólnie tworząc pełnię i owocowy urok. Klasyczny Kamptaler Veltliner z imponującą głębią i elegancją.
Steinmassl to kamienne dłuto, rzemieślnik Erste Lage. Winnice znajdują się na grzbiecie, który wznosi się od 340 m n.p.m. na południowym wschodzie do 240 m n.p.m., z szerokim ramieniem rozciągającym się na południowy zachód. Winorośl na Steinmassl rośnie na gnejsie Gföhl, pierwotnej, krystalicznej skale macierzystej południowego Waldviertel. Grand Cru ze znakomitego rocznika o dobrym potencjale starzenia.
Ten długowieczny Blauburgunder z winnic Dechant i Käferberg, to za młodu wino w stylu Drindl, jakby nieco chłopskim, ale to tylko pozór, bo po chwili ukazuje swoje prawdziwe oblicze. Lekko dymny, ziołowy z nutą ciemnych owoców i kwiatów, zachwyca.
Najpopularniejsze wino musujące w Austrii, klasyczne cuvée tworzone metodą tradycyjną/szampańską. Blauburgunder, Chardonnay, Grauburgunder, Weißburgunder i Grüner Veltliner. Dużo? Tak, ale kompozycja zachwyca do tego stopnia, że zastanawiamy się czy nie zrezygnować z naszych ulubionych szampanów.
Zöbinger Heiligenstein Erste Lage. "Gładki kamień", to niezwykła struktura geologiczna. Skały osadowe sprzed około 250-280 milionów lat, pełne szczątków skamieniałych roślin i wulkanicznego porfiru kwarcowego. Powstaje tu niezwykłe wino klasy Grand Cru, o ogromnym potencjale starzenia.
Wino pochodzące z 50-letnich krzewów. „Alte Reben” czyli „stare winorośle” są mniej wydajne, ale korzystają z dobrze rozwiniętego i szeroko rozgałęzionego systemu korzeniowego, dzięki czemu wina produkowane z tych winnic są szczególnie skoncentrowane i dojrzałe.
Eleganckie i zaskakująco spójne wino, świetny Grüner ze znakomitego rocznika.
Langenloiser Käferberg Erste Lage, to ciepłe, chronione przed wiatrem terroir na wysokości od 310 do 345 m n.p.m. z ekspozycją południową i południowo-wschodnią. Gleba (wapienno-gliniaste osady morskie) jest podobna do tej ze słynnego Château Petrus w Pomerol, nazwa zaś odnosi się do właściciela, Cheuerperga (1317), w czasach józefińskich przemianowanego na Käferberg. Wielkie wino klasy Grand Cru.