Opis smakowy
Nos złożony, typowy dla dojrzałych czerwonych win, z nutami wiśni, truskawek, moreli, czerwonej pomarańczy, a także ziołowo-leśnymi akcentami cynamonu, gałki muszkatołowej, liści geranium, szyszek i suszonych grzybów. W ustach intensywne i głębokie, z owocowym charakterem o lekko balsamicznym zabarwieniu, aksamitne taniny, doskonała równowaga, akcenty mineralne i żelaziste. Delikatnie słonawy, długi finisz
Proces produkcji
Winnica o ekspozycji południowo-wschodniej, na wysokości 400-500 m n.p.m. Długi okres maceracji (do 97 dni w dużych 50 hl drewnianych beczkach), następnie dojrzewanie przez około 34 miesiące w beczkach i butelkach.
Sugestie kulinarne
Pasuje do potraw z leśnymi grzybami, steków, potraw z dziczyzny, gęsi lub kaczki. Do dojrzałych serów o wyrazistym smaku.