Massolino Rieslling Langhe DOP
Stuprocentowy Riesling z Monforte d’Alba (600 m n.p.m.), najwyżej położnej winnicy rodziny Massolino, do bólu mineralny, intensywny i wszechstronny. Do długiego starzenia.
„Wino, ziemia, rodzina… wieki pracy, cztery pokolenia, wielka miłość do ziemi - Rodzina Massolino zawsze tworzyła wino w Serralunga d’Alba - tutaj, gdzie jest ich dom…”
Historia winnicy rozpoczyna się w 1896 roku, kiedy założyciel Rodu - Giovanni osiadł w miasteczku Serralunga d’Alba. Pierwsze winnice powstały w roku 1928 za sprawą syna Giovanniego - Giuseppe oraz jego siostry. Już w roku 1934 byli dość poważnymi producentami wina wspólnie z innymi farmerami założyli RADĘ PRODUCENTÓW BAROLO I BARBARESCO.
Dzisiaj filozofia produkcji wina w tej rodzinnej firmie pozostaje niezmiennie taka sama jak przed laty i oparta jest o wieloletnie doświadczenie, wielkie zaufanie dla starych, autochtonicznych odmian, wykorzystanie cudownych własności gleb i mikroklimatu, tych najlepszych regionów Piemontu. Ta ziemia, cudowny, choć trudny szczep Nebbiolo i miłość do wina dają efekty, którymi zachwycają się koneserzy na całym świecie.
Łączna powierzchnia winnic rodziny MASSOLINO to dzisiaj ok. 20 h, a ich 4 prawdziwe perły „Crus” - winnice Margheria, Parafada, Vigna Rionda i Parussi dają Barolo słynne na całym świecie i doceniane wielokrotnie w klasyfikacji biblii winiarstwa włoskiego - Gambero Rosso, nagrodami Due i Tre Bicchieri.
Dzisiaj rodzinnym zakładem kieruje Franco Massolino, który oprócz wielkiego szacunku dla tradycji korzysta z tego co najlepsze w nowoczesnym winiarstwie.
Jest 5 produktów.
Stuprocentowy Riesling z Monforte d’Alba (600 m n.p.m.), najwyżej położnej winnicy rodziny Massolino, do bólu mineralny, intensywny i wszechstronny. Do długiego starzenia.
Chardonnay, które postawiło wyzwanie i znalazło swój drugi dom w Langhe, tradycyjnie ojczyźnie pełnych win czerwonych. Bogate, ekscytujące wino do długiego starzenia., choć już teraz znakomicie spiszę przy stole.
Langhe Nebbiolo od Massolino, to najlepszy sposób na zaznajomienie się z tą prestiżową odmianą, ale także absolutna przyjemność dla tych, którzy już ją dobrze znają i szukają wyważonej i autentycznej ekspresji szczepu.
Dolcetto czyli klasyczne, piemonckie DNA, z Serralunga, która nadaje wyjątkową strukturę i zapewnia charakterystyczną świeżość i aromatyczność wina. Gładkie, krągłe, fantastycznie pijalne wino i doskonały towarzysz w kuchni.
Barbera d’Alba, tradycja i klasyka Piemontu, wszechstronna, szczodra, winna (w oczywistym sensie) i doskonale pasująca do typowej lokalnej kuchni.