Gaja Sito Moresco DOC Langhe
Pojedyncza winnica nabyta przez słynnego Gaję w 1978 - uprawiane tam Merlot, Cabernet Sauvignon i oczywiście Nebbiolo. Cudowny wstęp do znamienitych win od Gaja
Rodzina Gaja, przybyła do Piemontu z Hiszpanii w XVII wieku. W roku 1859, potomkowie imigrantów założyli winiarnię, która ponad sto lat później przywróciła winom z Piemontu ich wielkość. Stało się tak za sprawą prawnuka założyciela - Angelo Gaja, który objął stery rodzinnej posiadłości w latach sześćdziesiątych XX stulecia.
Niestrudzony innowator, wprowadził do Piemontu beczki z francuskiego dębu i szereg innych ważnych posunięć jak: kontrola temperatury fermentacji, fermentacja malolaktyczna i przede wszystkim wytwarzanie indywidualnych win z pojedynczych, niewielkich parceli. Angelo okazał się fanatykiem ale i prawdziwym mistrzem, potrafiącym do perfekcji wykorzystać niuanse piemonckiego terroir. To on tak naprawdę jako pierwszy pokazał wielkość i potencjał apelacji Barbaresco. Jednocześnie zawsze sprzeciwiał się bezrefleksyjnemu stosowaniu sztywnych reguł. Dlatego też, po latach nie wahał się zdeklasować większości swoich najlepszych Barbaresco do klasy Langhe DOC, by móc do nich dodawać nieco barbery. Po latach okazało się, że to Gaja miał w tym sporze rację. Jego wina zyskały status kultowych, a sam Angelo uznawany jest za jednego z największych winiarzy Piemontu. We Włoszech nazywają go wręcz Angelo Nazionale.
W naszej ofercie znajdziesz równięż między innymi doskonałe wina hiszpańskie.
Jest 7 produktów.
Pojedyncza winnica nabyta przez słynnego Gaję w 1978 - uprawiane tam Merlot, Cabernet Sauvignon i oczywiście Nebbiolo. Cudowny wstęp do znamienitych win od Gaja
Nazwa (widok na morze) sugeruje beztroską perspektywę wybrzeża Toskanii, jednak wino zaskakuje. Pełne aromatów brzoskwini, moreli, szałwii i nut mineralnych oraz odrobinę pikantnego charakteru, z nutami krzemienia, rozmarynu i szafranu oraz żółtych owoców pestkowych i odrobiny soli morskiej w posmaku. Zadziwiające wino.
Promis otwiera się z kwiatowymi aromatami dzikiej róży i fiołków, z nutami nadmorskich sosen, eukaliptusa i mokrych kamieni. Łączy w sobie miękkość Merlot i Syrah z ostrością szczepu Sangiovese, zaś nuty rozmaryn i dzikiego kopru, są tu jak śródziemnomorska burza, która otula wino wyrazistością garrigue.
Magari!, odpowiedzą Włosi, kiedy spytamy ich czy mają ochotę na supertoskana od Angelo Gaji. Oczywiście!, dodamy już od siebie, bo to potężne, gęste, choć nie pozbawione swoistej subtelności wino, pokochają chyba wszyscy miłośnicy najwyższej klasy steków wołowych.
Camarcanda - to niezwykle wdzięczne wino, w którym Cabernety (Sauvignon i Franc) stanowią podstawę ciemnego owocu i taninowej struktury. Rocznik 2016 potrzebuje kilku lat, choć już dzisiaj jest niezaprzeczalnie atrakcyjny i zachęcający. Trudno powiedzieć, czy to właśnie ów rok 2016, czy też styl, który w tym wypadku przesunął się w kierunku nieco większej świeżości, ale Camarcanda wydaje się mieć dodatkową energię w porównaniu z niektórymi poprzednimi edycjami tego niezwykłego wina.
Charakterne, ale i eleganckie Chardonnay wytwarzane z gron pochodzących z trzech pojedynczych winnic na terenie apelacji Barolo i Barbaresco, w tym z Rossj nazwanej przez Lucię i Angelo na cześć ich drugiej córki Rossany. Niemal ikoniczne, piękne wino!
Alteni di Brassica z Serralunga, o uroczej aromatyczności i delikatnej kwasowości to porywające białe wino. Czysta ekspresja Sauvignon Blanc, która świetnie nadaje się do leżakowania nawet przez kilka lat. To wino, to żywy dowód na "stratosferyczny poziom jakości Angelo Gaji"!