Opis smakowy
Złożone aromaty typowe dla Chardonnay z Jury delikatnie łączące elegancję i finezję w połączeniu z aromatami kwiatów i białych owoców, delikatnymi nutami drzewnymi, subtelnymi nutami oksydacyjnymi i piękną strukturą w ustach.
Rekomendacje kulinarne
Drób lub ryba rzeczna w sosie śmietanowym, raki i ser szwajcarski lub lokalny, jak Comté.
Proces produkcji
Dla uzyskania harmonii cuvée, używa się gron zarówno z młodych jak i starszych krzewów Młode Krzewy dają żywiołowość, świeżość i kwasowość, podczas gdy starsze strukturę i charakter. Fermentacja w niskiej temperaturze. Chardonnay leżakowane jest następnie w zbiornikach ze stali nierdzewnej przez 8 miesięcy, aby zachowało mineralność i owoc. Następnie mieszane jest z (około 9%) Savagnin dojrzewającym w dębowych beczkach pod osadem (lokalna technika zwana "sous voile", czyli pod welonem), aby przynieść typowe nuty patyny Jury.