Opis smakowy
Wiśniowy kolor. Nos złożony i elegancki. Przeważają czerwone i dojrzałe czarne owoce. Pikantne i dymne, bogate w trzeciorzędowe aromaty, takie jak tytoń i czekolada. Jedwabiste usta, ciekawe, długo utrzymujące się dojrzałe taniny. Bardzo przyjemne doznania dojrzałych owoców, aksamitne i balsamiczne. Długie życie przed nim!
Rekomendacje kulinarne
Doskonałe do wieprzowiny, dzikiego ptactwa, gulaszu wołowego, mięs w galarecie, flaczków lub ogona wołowego i gorzkiej czekolady.
Proces produkcji
Ręczny zbiór. Spontaniczna fermentacja z użyciem rdzennych drożdży w kontrolowanej temperaturze (28º). Okres maceracji 12 dni. Fermentacja malolaktyczna z udziałem rodzimych bakterii. Dojrzewanie przez 14.5 miesiąca w beczkach z francuskiego dębu oraz 20 miesięcy w butelkach.