Opis smakowy
Bardzo intensywna, niemal granatowa szata. Bukiet to złożone i bogate aromaty dojrzałych, czerwonych owoców, wanilii, tostów i nut balsamicznych. W smaku jest gładkie i pełne, dojrzały owoc świetnie współgra z miękką taniną. W tle nieco kawy, kakao, dębiny i przypraw. Długi, mineralny posmak z reminiscencjami dojrzałych owoców.
Rekomendacje kulinarne
Pieczone lub grillowane czerwone mięso, dziczyzna i sery
Proces produkcji
Tradycyjny proces z odszypułkowanymi winogronami. Fermentacja spontaniczna z kontrolowaną temperaturą, zimną maceracją i dwoma dziennymi przepompowaniami. Po fermentacji malolaktycznej wino przelano do beczek. Z jednej strony dąb francuski z charakterystycznymi korzennymi, balsamicznymi aromatami oraz wanilię, kokos, tytoń dębu amerykańskiego. W tych nowych beczkach wino dojrzewało 24 miesiące w odpowiednich warunkach wilgotności i temperatury.