Winnica Xaviera i Agnes Amirault położona w Saint-Nicolas-de-Bourgueil w Dolinie Loary, to 92-hektarowa winnica, którą ta rodzina uprawia od 180 lat. Octave Amirault, prapradziadek Xaviera, nabył nieruchomość w latach 30 XIX wieku. Winnica była jednym z pierwszych budynków we wsi i służyła jako ratusz i szkoła. Rodzina Amirault wytwarza wina biodynamicznie - pielęgnują glebę, winorośl, używają kompostu, winogrona zbierają ręcznie.
Winnice Amirault Vignerons są w 100% ekologiczne od 2008 roku, a od 2011 posiadają biodynamiczny certyfikat Demeter. Główne odmiany winnicy to Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, a z białych winorośli Chenin Blanc i Chardonnay.
Senior rodu posiadał kiedyś niewielką parcelę porośniętą Chenin Blanc o nazwie "Pineau de la Loire", jednak przez niemal dekadę nikt z niej nie korzystał. W końcu krzewy zostały przesadzone na głębokie, żwirowe terroir, choć Chenin jest zwykle sadzony na gliniasto-wapiennej glebie jak w Touraine lub na łupkach w Anjou. Dwadzieścia lat temu posadzono również Chardonnay, aby zapewnić idealną równowagę temu niezwykłemu i oryginalnemu Crémant.
Przeurocze, naturalne Cabernet Franc 'chodzące' w kategorii lekkopółśredniej. Saint-Nicolas-de-Bourgueil w genialnej interpretacji, piorunująco szybko znikające z butelki. Pijcie lekko schłodzone!
Les Gravilices (fr. żwir), czyli Cabernet Franc ze żwirowej, przepuszczalnej gleby, gdzie dojrzewanie jest wczesne i zawsze daje doskonale dojrzałe grona. Głębia i powaga, z lekką dozą rozpusty. Wspaniały towarzysz przy stole, który, choć czerwony, przednio spisuje się z rybami. Wino, które otwiera oczy w kuchni!
Najwyższa półka rodziny Amirault, lieu-dit Le Vau Renou, na zboczu wzgórza Saint Nicolas de Bourgueil. Dwie parcele: wapień, zwany tuffeau oraz krzemień, słynny nadloarski silex. I oczywiście Cabernet Franc. Wybitne, piękne i potężne wino o niezwykłej głębi i elegancji. Może dojrzewać przynajmniej 15 lat, choć już dziś smakuje imponująco.