Opis smakowy
Skoncentrowane i aromatyczne wino, o głęboko purpurowej barwie z fioletowymi refleksami. W nosie istna eksplozja zapachów: jeżyny, porzeczki, borówki, egzotyczne przyprawy, świeżo palona kawa, odrobina kakao, nuty lukrecji i fiołków. Na podniebieniu wyraźne nuty tytoniu i skóry. Usta miękkie z intensywną, ale krągłą taniną, z długim i aromatycznym finisz. Piękne wino!
Rekomendacje kulinarne
Gulasz wołowy po prowansalsku, pieczona perliczka z wiśniami, jagnięcina w tagine, wołowina z grilla, potrawka z zająca, dojrzewające sery i lekka dziczyzna.
Proces produkcji
Ręczny zbiór. Grona są odszypułkowane i zmiażdżone, a następnie fermentacja odbywa się w kadziach ze stali nierdzewnej. Dojrzewanie w cementowych kadziach (60%) i dębowych beczkach (40%) trwa od 9 do 14 miesięcy.