Dużo wyrazistych tropikalnych aromatów, takich jak papaja, melon, cytrusy oraz trochę agrestu. Podniebienie zrównoważone dobrą mineralnością i kwasowością.
Lista produktów marki Cusumano
.jpg)
Cusumano to rodzinny producent wina z Sycylii, znany z czerwonych win wytwarzanych z Nero d'Avola . Prowadzą ją winiarze trzeciej generacji Diego i Alberto Cusumano.
W sumie jest 502 hektarów (1240 akrów) winorośli, rozmieszczonych w siedmiu miejscach w czterech różnych regionach. Oznacza to, że Cusumano ma szeroki zakres mezoklimatów i typów gleby, z którymi można pracować, aby zoptymalizować warunki uprawy dla każdej odmiany i osiągnąć złożoność w mieszankach wielostanowiskowych.
Sycylijskie wina Cusumano
Dwa flagowe wina Cusumano to Sàgana, wytwarzana wyłącznie z Nero d'Avola oraz Noa, która jest mieszanką Nero d'Avola z Merlotem i Cabernet Sauvignon.
Oprócz tych dwóch win Cusumano produkuje szereg win „cru” z odmian winorośli, takich jak Pinot Nero, Chardonnay i Moscato . Istnieje również bardziej wartościowy asortyment składający się z win szczepowych z Nero d'Avola, Merlot, Syrah i Insolia .
Większość win jest klasyfikowana jako Sicilia IGT lub Terre Siciliane IGT.
W naszej ofercie dostępne są również inne wina sycylijskie.
Jest 8 produktów.
Nero d'Avola od słynnego sycylijskiego producenta Cusumano. Wino z linii dedykowanej lokalnym winogronom - tutaj sycylijski szczep Nero d'Avola wyrażający to, co najlepsze na Sycylii.
Autochtoniczny szczep sycylijski Insolia + wszędobylskie Chardonnay daje intesywne aromatycznie wino o uwodzicielskim aromacie melona.
Benuara to włoskie wino z Sycylii od czołowego sycylijskiego producenta Cusumano. Kupaż endemicznego Nero z Syrah ( też daje na Sycylii świetne wina )
Jedna z najciekawszych interpretacji białej odmiany winogron Carricante. Świeże, dynamiczne wino z północnych stoków Etny o wieloaspektowym bukiecie cytrusów, brzoskwini, drożdży i dymu. Imponujące nuty mineralne w wytrawnym finiszu.
Wino o rubinowym kolorze, z bogatymi aromatami miękkich owoców, takich jak jeżyny, maliny i żurawiny. Świetnie współgra z daniami kuchni sycylijskiej.
Nowoczesne, czyste Chardonnay, które mimo burgundzkiego stylu nie zaprzecza swojemu terroir. Eleganckie, złożone i świetnie zbalansowane.
Nero d'Avola, Merlot i Cabernet Sauvignon, z przepysznym bukietem dojrzałych czerwonych owoców, przypraw i kakao, z jedwabiście miękkimi taninami i długim finiszem.