Opis smakowy
Złożona i kompleksowa aromatyczność łącząca w sobie między innymi dojrzałe żółte owoce - zwłaszcza brzoskwinie i jabłka, pyłek kwiatowy, lekką nutę orzechową i niuans dymu albo bardziej krzesanej iskry.
Niezwykle wyrafinowane, krystalicznie czyste wino o fenomenalnym balansie i skalistej mineralności. Pełniejsza, kremowa struktura stanowi idealną przeciwwagę dla wyraźnie zarysowanej kwasowości. Poza akcentami dojrzałych owoców, wosku pszczelego, parzonych orzechów pojawia się też niuans dymu i przypraw, np. kardamonu. Końcówka jest rozciągnięta i słona. Wielkie wino! Wskazana dekantacja i serwis w kieliszkach do beczkowanych białych win.
Rekomendacje kulinarne
Pieczony indyk, risotto z szafranem
Proces produkcji
Owoce zbierane są z 11 parceli w okolicach dwóch wiosek: Labastida oraz San Vincente de la Sonsierra. Każda parcela winifikowana jest osobno, w różnego rodzaju zbiornikach - beczkach typu barrique, dużych fouderach oraz cementowych jajach pojemności 1200 l. Po spontanicznej fermentacji wino dojrzewa przez 12 miesięcy, po tym czasie następuje blendowanie i przez kolejne 8 miesięcy wino stabilizuje się w dużych drewnianych zbiornikach.
Powstaje limitowana ilość butelek - w 2021 roku około 13 tys.