Mas de Daumas Gassac
Trudno o bardziej autorskie i 'terroirystyczne' wino, niż od wojownika Guiberta. Jedyne wino spoza Bordeaux sprzedawane en primeur.
Robert McDowell Parker Jr. to emerytowany amerykański krytyk win. Jego oceny win na 100-punktowej skali i jego biuletyn The Wine Advocate mają wpływ na amerykańskie zakupy win i są zatem głównym czynnikiem kształtującym ceny nowo wydanych win z Bordeaux. To uczyniło go najbardziej znanym i wpływowym krytykiem win na świecie.
Pierwsze wydanie jego najbardziej znanej publikacji, The Baltimore-Washington Wine Advocate, ukazało się w 1978 roku. Biuletyn ten publikuje ponad 12 000 recenzji rocznie, wykorzystując system oceniania Parkera, który stosuje skalę jakości od 50 do 100 punktów. Te oceny win mają znaczący wpływ na sprzedaż recenzowanego wina.
System oceniania Parkera, który stworzył z pierwszym wydaniem The Wine Advocate, pozostaje niezmieniony do dziś. Wykorzystuje on 100-punktową skalę jakości (w której winom przyznaje się ocenę od 50 do 100 punktów), ponieważ Parker uważa, że różne systemy oceniania na 20 punktów nie zapewniają wystarczającej elastyczności i często prowadzą do skompresowanych i zawyżonych ocen win. Od momentu powstania, 100-punktowa skala Parkera stała się standardem w branży winiarskiej.
Robert Parker zdobył międzynarodową, główną uwagę za swoją wczesną prognozę wyższości i jakości rocznika 1982 w Bordeaux. Entuzjastyczne poparcie Parkera spowodowało wzrost zainteresowania amerykańskich nabywców zakupem win futures tego rocznika, przed jego udostępnieniem publiczności. Miało to wpływ na dramatyczny wzrost cen win z Bordeaux z 1982 roku. Subskrypcje The Wine Advocate nadal rosły i do 1998 roku liczba subskrybentów przekroczyła 45 000 z 35 krajów.
Obecnie otrzymanie 100 punktów od Roberta Parkera to jedno z najwyższych wyróżnień w świecie wina. Wina z przewodnika Parkera natychmiast zyskują na wartości, a ich cena na rynku może wzrosnąć kilkakrotnie. Przykładem może być wino Sassicaia 2016, które po otrzymaniu 100 punktów zwiększyło swoją cenę z 715 euro za sześć butelek do nawet 2400 euro za skrzynkę.
Wina oceniane są na podstawie ich koloru, aromatu, smaku oraz ogólnej jakości i potencjału starzenia. Oto jak Parker ocenia wina na swojej 100-punktowej skali:
Wiele win na przestrzeni lat zdobyło 100 punktów od Roberta Parkera, zyskując tym samym prestiż i uznanie. Poniżej przedstawiamy wina nagrodzone przez Roberta Parkera najwyższą notą, które możesz nabyć na Wina.pl.
Château Lafite Rothschild, jeden z najbardziej prestiżowych producentów w Bordeaux, w 2010 roku wyprodukował wino, które jest uznawane za jedno z najlepszych w jego historii. Château Lafite Rothschild Premiere Cru Classe Pauillac AOC to wino o niezwykłej elegancji i mocy, które zdobyło 100 punktów od Roberta Parkera, co jest najwyższą możliwą oceną.
Wino to charakteryzuje się głębokim, rubinowym kolorem z fioletowymi refleksami. Dominują w nim aromaty czarnych i czerwonych owoców, takich jak czarna porzeczka i jeżyna, wzbogacone nutami cedru, bukszpanu i sosny. W tle wyczuwalne są subtelne nuty fiołków i lukrecji.
Na podniebieniu wino z przewodnika Parkera Lafite Rothschild 2010 jest pełne, bogate i jednocześnie niezwykle harmonijne. Taniny są jedwabiste. Wino to ma długi, elegancki finisz z nutami mineralnymi i delikatnym akcentem dymu.
Z kolei Ermitage Le Pavillon to jedno z flagowych win producenta M. Chapoutier, pochodzące z apelacji Hermitage w Dolinie Rodanu. Wino to jest regularnie oceniane bardzo wysoko i rocznik 2010 również zdobył 100 punktów od Roberta Parkera.
Ermitage Le Pavillon 2010 ma głęboki, niemal nieprzenikniony fioletowo-czarny kolor. Dominują intensywne aromaty czarnych owoców, przypraw, dymu i orzecha.
Na podniebieniu wino to jest pełne i bardzo złożone. Smaki czarnych owoców i dymu i są dobrze zbalansowane przez jedwabiste taniny. Finisz jest długi i intensywny, z nutami lukrecji, kakao i delikatnym akcentem dymnym.
Wina nagrodzone przez Roberta Parkera to synonim najwyższej jakości i prestiżu. Jego 100-punktowy system ocen zmienił sposób, w jaki postrzegane są wina na całym świecie, podnosząc poprzeczkę dla producentów i kolekcjonerów. Dzięki temu wina te stały się nie tylko wyjątkowym doświadczeniem dla podniebienia, ale także solidną inwestycją.
Chcesz więc przekonać się samemu, dlaczego warto wybrać wina z przewodnika Parkera? Zobacz więc asortyment sklepu Wina.pl! W ofercie znajdziesz między innymi najlepsze wina białe i wina czerwone, z całego świata!
Jest 162 produktów.
Trudno o bardziej autorskie i 'terroirystyczne' wino, niż od wojownika Guiberta. Jedyne wino spoza Bordeaux sprzedawane en primeur.
Boscarelli słynie ze swojego Vino Nobile. Corocznie osiąga ono ponad 90 pkt. wg Wine Spectator.
Ekskluzywne białe wino. Wytwarzane tylko z najlepszych winogron.
Wino od zaliczanej do najlepszych toskańskich producentów - Felsina Berardenga, Winnicy Roku 2009 we Włoszech
Hit!!! 'Supertoskan' z najwyższej półki. Wino kultowe.
Skoncentrowana słodycz przemrożonych gron i świeżość Veltlinera.
Gewurztraminer jest jedną z najbardziej typowych odmian Górnej Adygi. Należy wspomnieć, że swoją nazwę otrzymał od położonego w dolinie Adygi miasteczka Tramin (stąd wielu producentów posługuje się nazwą Traminer).
Jedno z najbardziej prestiżowych i cenionych chateau w apelacji Pomerol. Bardzo dobry rocznik, wino o dużym potencjale starzenia, w tym momencie wymaga co najmniej 2 godzin w dekanterze. Relatywnie spory jak na Pommerol udział Cabernet Franc dodaje winu charakteru i świeżości.
Cudowny veltliner z jednego z najlepszych terroir - Heiligenstein. Top of the top win austriackich.
Legenda z Montalcino. Także legenda na rynku polskim, wielokrotnie nagradzane brunello, którego warto skosztować może nie raz w życiu ale raz w roku ;)
Louis Roederer Cristal to klejnot wśród szampanów. Wyprodukowany po raz pierwszy w 1876 dla cara Aleksandra II. Dzisiaj Cristal jest powszechnie uznawany za najbardziej prestiżowego szampana typu cuvée na świecie. Brylant wśród win.
Brunello z charakterem - prawdziwy charakter Brunello...jeśli ktoś jest miłośnikiem Brunello - jest wino, którego musi spróbować. Poezja.