Portal del Priorat leży w samym sercu hiszpańskiego regionu winiarskiego Priorat. Właścicielem posiadłości obejmującej 40 ha winnic jest słynny hiszpański architekt Alfredo Arribas, który swoją przygodę z winem rozpoczął w 2001 r.
Artystyczny talent właściciela można podziwiać nie tylko w wyrafinowanym smaku win, które produkuje, ale także w wyglądzie butelki, gdyż szczególną uwagę przyciąga etykieta z pięknymi grafikami. Uwagę zwraca również nowoczesna architektura budynków w otoczeniu przepięknych krajobrazów.
Uprawiane tu szczepy to przede wszystkim Grenache i Caringan oraz Syrah i Cabernet Sauvignon. Winnica działa zgodnie z zasadami organicznej uprawy winorośli. W ciągu kilku lat dzięki ciężkiej pracy, zapału do badań i eksperymentów, wykorzystaniu odrębnego mikroklimatu i innych zalet terroir udało się wyprodukować wina, które z roku na rok zdobywają coraz większą rzeszę fanów.
Praca architekta Alfredo Arribasa w świecie wina koncentruje się przede wszystkim na przywróceniu świetności posiadłości Clos del Portal, znajdującej się w Vila del Lloar. Ma prawie 40 ha winnic, drzew oliwnych i lasów otoczonych starożytnymi kopalniami. Winnice o dużej gęstości, głównie Grenache, Carignan i Syrah, uprawiane przy użyciu biodynamicznej uprawy winorośli.
Negre de Negres to mieszanka odmian Grenache, Carignan i Syrah. Winogrona są uprawiane na glebach łupkowych zwanych „licorella”, glebie charakteryzującej się spora mineralnością. Ponadto, aby zachować charakter terroir, producent wprowadził organiczną uprawę winorośli.