Opis smakowy
Kolor to piękna rubinowa czerwień. W nosie wyraźna, surowa elegancja z nutami czerwonych owoców takich jak wiśnie, maliny oraz niedojrzałe truskawki. Pojawiają się także akcenty róży, fiołków, dzikich ziół oraz przypraw typu anyż, goździki i czarny pieprz. Obecne są także mineralne i dymne niuanse, a także mentol. W ustach średnia do mocnej budowa, z żywą kwasowością i wyraźną taniną. Wyczuwalny smak wiśni, żurawiny, suszonych ziół i suchego tytoniu. Finisz długi, elegancki, z nutami skóry i ziemi.
Proces produkcji
Maceracja i fermentacja trwają około 103-120 dni w dużych 50 hl beczkach. Po fermentacji wino dojrzewa minimum 12-18 miesięcy częściowo w beczkach z dębu i kasztanowca, a częściowo w cementowych zbiornikach.
Sugestie kulinarne
Doskonale komponuje się z dzikim ptactwem, makaronami w sosie pomidorowym oraz tradycyjnymi potrawami Valtelliny, takimi jak pizzoccheri i polenta.