Opis smakowy Casa Coste Piane Prosecco
Piękny, zamglony żółty kolor (osad!), intensywne, kwiatowe aromaty, mnóstwo owocu, jabłek, gruszek, moreli, brzoskwiń i odrobinę grejpfruta. Usta świeże i mineralne, ale dojrzałe, porażająco soczyste i nieprzeciętnie owocowe. Zachwycające Prosecco z pikantno-mineralnym finiszem!
Rekomendacje kulinarne
Oczywiście jako aperitif, ale wina na osadzie pięknie łączą się z rybami, owocami morza, pizzą biancą i różnymi risotto, czy to na bazie skorupiaków, warzyw czy nawet grzybów.
Proces produkcji
Ręczny zbiór, delikatne tłoczenie, spontaniczna fermentacja i kontakt z drobnym osadem w kadziach ze stali nierdzewnej przez co najmniej 6 miesięcy. Na wiosnę Casa Coste Piane Prosecco przechodzi wtórną fermentację w butelce. Po zakończeniu fermentacji osad drożdżowy pozostaje w butelce.