Celem i myślą przewodnią rodzinnej firmy Petera Vargi jest tworzenie win o dobrej relacji ceny do jakości. Aby radość z picia wysokiej jakości wina nie było luksusem.
Węgry
Węgry
Słodkie, bursztynowo-złociste Tokaje oraz Egerska, czerowona "Bycza Krew" to pierwsze skojarzenia na myśl o winie z tego winiarskiego kraju. Produkcja węgierskiego wina nie może się równać z europejskimi przodownikami (w kwestii ilościowej), słyną przedewszystkim ze swoich słodkich win z północno-wschodniej części kraju. Tokaj, bo o nim tutaj mowa jest wizytówką tego kraju na całym świecie.
Z ciekawostek warto wspomnieć że Węgry to nie jedyny kraj, gdzie produkuje się Tokaj. Poza słodkimi, botrytyzowanymi winami areał winnic węgierskich zasilają wina na bazie endemicznych, lokalnych szczepów winogron czy też bardziej popularnych na południu kraju kupaży szczepów vitis vinifera.Główny podział – jak we wszystkich krajach Unii Europejskiej – przebiega między winami jakościowymi (z apelacją) oraz regionalnymi i stołowymi. Nazwa okręgu na etykiecie oznacza węgierskie wino jakościowe (z apelacją), zaś nazwa regionu – regionalne. Na Węgrzech znajdują się 22 regiony winiarskie.
Produkcja węgierskiego wina
Poniżej krótki opis największych i najciekawszych regionów pod względem specyfiki produkcji wina:
Tokaj- królestwo białych słodkich win węgierskich, które swoją nazwę zawdzięcza miastu Tokaj, położonym w północno-wschodniej części kraju. Naturalnie oprócz słodkich, produkuje się również m.in. wytrawne Furminty, które charakteryzują się wyraźną jabłkową kwasowością. Specyficzny mikroklimat, który wraz z wiatrem i słońcem sprzyja tworzeniu się szlachetnej pleśni na winogronach pozwala produkować najszlachetniejsze słodkie wina węgierskie, które mogą leżakować nawet do 200 lat. Tokaj, słodki lub wytrawny, musi być wytworzony z dozwolonych odmian Furmint – Hárslevelü, Kabar, Kövérszölö, Zéta i Sárgamuskotály.
Eger- region położony 100 kilometrów na północ od Budapesztu, który słynie przede wszystkim z Egri Bikaver – "Byczej Krwii", która jest mocna, taniczna i charakteryzuje się ciemnym owocem. Wina te w conajmniej 50% powstają z miejscowego szczepu Kekfrankos lub Kadarka.
Villány- położone na południu Węgier, podobnie do sąsiedniego Szekszárd słynie ze swoich bordoskich kupaży, gdzie to winnice położone są na wulkanicznych glebach. Flagowy szczep regionu to bez dwóch zdań Cabernet Franc, który potrafi zachwycić niejednego smakosza.
Nagy Somló- położony w północno- zachodniej częlmści kraju region winiarski, który jest najmniejszy ale za to najbardziej oryginalny. Lokalny szczep Juhfark, który obrasta wulkaniczne gleby potrafi zaskoczyć aromatycznością i mineralnością.
Wino węgierskie w sklepie Wina.pl
O znaczeniu trunku dla historii i kultury kraju ze stolicą w Budapeszcie dobrze świadczy fakt, że właśnie tutaj, nad Dunajem, po raz pierwszy ustanowiono regulacje prawne dla winiarstwa. Uprawy są zlokalizowane przede wszystkim w środkowej części państwa, w mniejszym w zachodniej. Różnego rodzaju węgierskie wina w najlepszym wydaniu oferuje nasz sklep internetowy. Trunki z tej kategorii zajmują szczególną rolę w asortymencie ze względu na zarówno właściwości smakowo-aromatyczne, jak i niezwykłe bogactwo oferty. Gwarantujemy również szybką przesyłkę i atrakcyjne ceny.
Węgierskie wina najwyższej jakości
Co interesujące, dynamiczny rozwój i wzrost popularności naddunajskich odmian – głównie Tokaja – zależał m.in. od polskich kupców, którzy handlowali z tamtejszymi winiarzami. Węgirskie wino było dostępne nawet w okresie przed 1989 r. i również dzisiaj trafia w gusta nadwiślańskich klientów. Wychodząc im naprzeciw, nasz sklep internetowy proponuje szeroki wybór: dostarczamy odmiany półwytrawne, słodkie i wytrawne z różnych roczników. Zapewniamy także atrakcyjne ceny i profesjonalną obsługę.
W naszej ofercie znajdziesz również między innymi wina hiszpańskie, czy też wina z Sycylii.
Jest 49 produktów.
Znana od pokoleń "Bycza Krew" automatycznie kojarzona jest z Egerem jako Egri Bikaver. Jest jednak wersja południowa, bardziej twarda, oparta na Kadarce, zwana po prostu Bikaver, lub Szekszardi Bikaver. Znaczniej bardziej "bycza" z charakteru.
Harmonijny i urzekający Traminer, delikatnie półwytrawny, ale bez nachalnej słodyczy i przesadzonego alkoholu.
Tokaj Furmint Feledes - wino białe, półsłodkie, pochodzące z regionu Tokaj-Hegyalja na Węgrzech.
Półsłodki Tokaj ze szczepu Sargamuskotaly, bardzo aromatyczne i zbalansowane.
100% Kekfrankos z winnicy rodziny Meszaros, w regionie Szeksard, według zdania niektórych, dającego najlepsze węgierskie czerwone wina.
Tokaj to nie tylko słodkie wina, tutaj aromatyczny i wytrawny muscat
Bardzo popularny w Polsce rodzaj tokaju, o znajomo brzmiącej nazwie - szamorodni.
Charakterystyczny dla regionu kupaż Welshrieslinga, Rieslinga i Traminera. III miejsce dla najlepszego wina białego w Polsce do 30 PLN wg Magazynu Wino za rocznik 2008!!
Sargamuskotaly w wersji off dry prosto z samego serca regionu Tokay-Hegyalja
Są tu fani win bio? Polecamy organicznego Furminta wprost z serca regionu Tokay-Hegyalja. Rewelacyjny stosunek jakość/cena
Olaszrizling z Somloi, owoc i mineralność do potęgi.
W stylu owocowe, gładkie. Kekfrankos w jednolitym, typowym stylu Villany.
Tokaj szamorodni zrobiony na wytrawnie to wyjątkowe, z pewnością niszowe wino dla koneserów. Robi go niewielu producentów w niewielkich ilościach i nie w każdym roku.
Dzięki specyficznemu położeniu region Villány ma mikroklimat pozwalający uzyskiwać wina, jak ten Cabernet Sauvignon od Józefa Bocka, o bordoskim charakterze. Ma potencjał na długie lata dojrzewania, ponad 30 lat
Pochodzące z trzech winnic Széldomb, Tavaszó i Babszök grona Pinot Noir, Merlot i Cabernet Franc dały niezwykle soczyste i smaczne wino. Jedna butelka to za mało!
Świetny rizling reński z uprawianych od tysiąca lat winnic opactwa Benedyktynów.
Cuvee z relatywnie młodej (2011) ale już uznanej winnicy Budahazy. Tylko wyjątkowe roczniki mogą nosić nazwę 4:20. Wolna poezja w butelce.
Oszałamiająco aromatyczna, węgierska odmiana Irsai Oliver, spontanicznie fermentowanana i butelkowanych bez filtracji, tak jak stworzyła ją natura.
To wino uwodzi. Uwodzi, a my stajemy się zachłanni. Bo któż nie miałby ochoty na biodynamicznego, różowego Zweigelta znad Balatonu?
Zadziwiający kupaż Hárslevleű pochodzącego z winnicy Tökösmáj oraz Furminta z Palota. Bardzo owocowy, częściowo fermentowany w ceramicznych jajach (popularne wśród wielu biodynamików i naturalistów). Niezwykłe, koniecznie spróbujcie!
Późny zbiór z 15-20 letnich krzewów, eleganckie wino o sporej słodyczy wprost z serca regionu Tokay-Hegyalja
Kupaż szczepów międzynarodowych i węgierskich, wino złożone i wielowymiarowe.
Odmiana będąca w Bordeaux tłem dla Cabernet Sauvignon, w regionie Villány zalazła swój drugi dom.
Endemiczny szczep juhfark w interpretacji jednego z czołowych producentów z Somlói.
Gere Attila Winery to firma rodzinna założona w 1991 roku i obecnie jedna z najważniejszych winnic na Węgrzech. Attila Gere - pierwotnie leśniczy i właściciel firmy - w 1994 roku otrzymał tytuł Węgierskiego Winiarza Roku. Tu jego interpretacja Cabernet Sauvignon.
Zachwycający Balaton, głównie na bazie Olaszrizlinga z dziesięcioprocentowymi dodatkami w postaci Tramini i Sauvignon Blanc, dojrzewający częściowo w amforach i minimalnie siarkowany przed butelkowaniem (10 mg/l). Piękne wino o niezwykłej głębi.
Kékfrankos to odmiana przynależna do Sopronu, tutaj ma swoje źródło, zaś Balf to mała wioska nad jeziorem Nezyderskim, gdzie znjadują się liczne źródła termalne. Wkrótce po upadku żelaznej kurtyny ojciec Franz Weninger zainteresował się winnicami za granicą Węgier, a teraz Franz junior czerpie dziś z tej decyzji zyski, produkując tutaj Kékfrankos (czyli austriacki Blaufränkisch). Stylistycznie dość podobne do swoich towarzyszy z Burgenlandu, ale ze względu na różne terroir mają swój własny charakter.
Historyczny, ostatni rocznik 3 puttonyos tokaja. Od 2013 praktycznie tylko tokaje powyżej 120 g cukru na litr będą mogły mieć określenie aszu. Warto spróbować, chociażby z tego powodu.
Hidaspetre, niezwykła dolina i takaż winnica nazwana jej imieniem. Otoczona lasami, pełna bioróżnorodności i tego co najważniejsze dla winolubów, genialnego Kékfrankosa, pieprznego, eleganckiego, z zachwycającym owocem i doskonałą wprost pijanością. Just do it!
Tradycyjne Szekszárdyjskie małżeństwo czyli piękna owocowość i odurzająca wręcz pikanteria, którą zawdzięczamy kupażowi Kékfrankosa, Cabernetów, Merlota i Kadarki. Wedle węgierskiego magazynu VinCE najlepszy tamtejszy Bikavér. Trudno się nie zgodzić!
Tokajski Furmint z ponad 40-letnich krzewów od uczennicy Marty Wille-Baumkauff, Tímei Éless, nowej, naturalnej gwiazdy węgierskiego winiarska, która zasłynęła uroczym bon-mote: "kobiety zwykle dostają w prezencie biżuterię, ja dostałam od męża beczkę"...
Niezwykły kupaż trzech klasyków, Merlot i dwóch Cabernetów, towarzyszący soczystemu i potoczystemu Kekfankosowi znad Balatonu. Doborowe towarzystwo.
Szamorodni to historyczna kategoria winiarska Tokaja, podobnie jak 3 Puttonyos Aszú. Mają one zasadniczo to samo bogactwo i styl w aromacie i smaku. Przy produkcji Sweet Szamorodni wykorzystane są winogrona z upraw organicznych
Hétszőlő. Dzięki stosunkowo umiarkowanej słodyczy i doskonałej równowadze jest to rodzaj wina w stylu aszú, które tworzy znakomitą i bogatą harmonię z wyśmienitymi potrawami, a niekoniecznie tylko z deserami.
Fehérburgundi czyli Pinot Blanc. Wiąże się z tym zabawna historia, bo tak naprawdę, to miało to być... Pinot Noir, ale ktoś po drodze zawalił i dzięki temu mamy arcy-piękne wino o, przypominających wiosnę aromatach, kwiatowej łąki. Głęboka mineralność i pobudzająca apetyt słoność. Śmiało!
Pomarańczowe niskointerwencyjne wino — zamknięte w butelce słońce znad Balatonu. Kristinus to położone na południowo-zachodnim brzegu Balatonu, gospodarstwo winiarskie, które uzyskało certyfikat Demeter we wrześniu 2022 roku. Promuje bioróżnorodność, co przyczynia się do wysokiej jakości zbiorów.
